Lietuvā ar jaunu likumu rosina noteikt sankcijas Baltktrievijas precēm

© Reuters/Scanpix/Leta

Lietuvas Satiksmes ministrija ierosinājusi pieņemt likumu, kas ļautu noteikt sankcijas no Baltkrievijas tieši vai netieši importētām, iegādātām vai tranzītā pārvadātām precēm.

Tas dotu iespēju valstij novērst jebkādu ASV sankcijām pakļautā Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražotāja "Belarusjkaļij" produkcijas tranzītu caur Lietuvu.

Satiksmes ministrija izstrādājusi atbilstošu likumprojektu. Tā mērķis, kā pamato ministrija, ir garantēt Lietuvas valsts un sabiedrības drošības intereses Baltkrievijas īstenotās hibrīdagresijas apstākļos.

Likumprojekta pavadvēstulē norādīts, ka katra Eiropas Savienības dalībvalsts vispirms ir atbildīga par savu nacionālo drošību, tādējādi tai ir tiesības lemt par veidiem, kā to garantēt.

"Pirms sankciju noteikšanas Lietuvā noslēgtie līgumi ir jālauž vienpusēji vai pēc savstarpējas vienošanās, vai arī to izpilde ir jāaptur uz sankciju termiņa laiku. Ir aizliegts Lietuvā izpildīt līgumus, kas ir pretrunā sankcijām," lasāms dokumentā.

Ja likums tiks pieņemts, Lietuvas valdība varēs noteikt sankciju ilgumu, izbeigšanu vai pagarināšanu un izņēmumus, kā arī valsts privāto un juridisko personu rīcību saistībā ar sankcijām.

Likumprojekta izpilde varētu radīt zaudējumus uzņēmumiem, atzīst Satiksmes ministrija, ierosinot pārejas periodu, lai mīkstinātu riskus.

Jau vēstīts, ka "Belarusjkaļij" kravu tranzīts caur Lietuvu netika pārtraukts, kad 8.decembrī stājās spēkā ASV sankcijas. Noskaidrojies, ka Baltkrievijas valsts uzņēmums novembrī veicis priekšapmaksu Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmumam "Lietuvos geležinkeliai" un ar šo summu pietiek, lai tas turpinātu "Belarusjkaļij" kravu pārvadāšanu decembrī, janvārī un februārī. Kā sacījis "Lietuvos geležinkeliai" vadītājs Mants Bartuška, par līguma laušanu uzņēmumam varētu draudēt simtiem miljonu eiro sods.

Lietuvas valdība ir paziņojusi, ka meklē veidus, kā valsts dzelzceļa kompānijai lauzt līgumu par "Belarusjkaļij" transportēšanu, vienlaikus uzsverot, ka ASV sankcijas tieši neizliedz mēslojuma tranzīta kravu plūsmu caur Lietuvu.

Uzņemoties atbildību par to, ka "Belarusjkaļij" kravu tranzīts caur Lietuvu nav pārtraukts, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis un satiksmes ministrs Marjus Skuodis iesnieguši atlūgumus.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.