Baidens telefonsarunā Zelenskim apliecina, ka dalība NATO ir tikai pašas Ukrainas rokās

© EPA/Scanpix/Leta

ASV prezidents Džo Baidens apliecinājis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, ka valsts centieni pievienoties NATO ir tikai Kijevas pašas rokās, pēc abu valstu līderu sarunas paziņojis Zelenska kancelejas vadītājs.

Baidens un Zelenskis sazvanījās divas dienas pēc ASV prezidenta un viņa Krievijas kolēģa Vladimira Putina sarunas, kurā cita starpā tika pārrunāta Krievijas karaspēka koncentrēšana Ukrainas robežas tuvumā.

Zelenska kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks televīzijas kanālam "1+1" teicis, ka Baidens "ļoti skaidri apliecināja", ka "bez Ukrainas nevar notikt nekādas sarunas, nekādi lēmumi, kas skar Ukrainu".

"Prezidents Baidens ļoti skaidri pateica, ka lēmums par Ukrainas iestāšanos NATO ir tikai Ukrainas tautas lēmums, tā ir suverēna un neatkarīga Ukrainas valsts," pavēstīja Jarmaks, piebilstot, ka šis lēmums ir atkarīgs vienīgi no Ukrainas un NATO dalībvalstīm.

Kā iepriekš izteicies Zelenskis, pusotru stundu ilgajā telefonsarunā viņš Baidenu informējis, ka viņam ir "skaidri ierosinājumi, kā atbloķēt miera procesu" Ukrainas austrumos, un viņš ir gatavs par tiem runāt dažādos formātos.

Pirms sarunas Baltais nams informēja, ka Baidens plāno izteikt atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai.

Zelenskis ir apsveicis Baidena "personīgo iesaisti", lai mēģinātu panākt mieru Ukrainas austrumos.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba Putina un Baidena videosamitu uzteica, kā soli uz priekšu Maskavas savaldīšanā pret jauniem uzbrukumiem, kā arī aicināja sabiedrotos izstrādāt stingru pasākumu paketi lai pārliecinātu Krieviju atteikties no militāra saasinājuma plāniem.

Ukraina apsūdz Krieviju par desmitiem tūkstošu karavīru gatavošanu iespējamam plašam uzbrukumam kaimiņvalstij, radot bažas, ka cīņas ar Maskavas uzturētajām kaujinieku bandām Ukrainas austrumos pāraugs atklātā karā starp abām valstīm.

Krievija noliedz jebkādu uzbrukuma plānošanu, apsūdzot Ukrainu un ASV par destabilizējošu uzvedību. Maskava vienlaikus pieprasa garantijas, ka NATO neturpinās paplašināšanos austrumu virzienā.

Savukārt Ukraina tādas garantijas noraida kā nelikumīgas un cenšas saņemt apliecinājumu, ka bez tās līdzdalības netiks noslēgtas nekādas vienošanās.

Svarīgākais