Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas ministre: Krievija par uzbrukumu Ukrainai maksās augstu cenu

© Scanpicx

Krievija samaksās augstu politisko un ekonomisko cenu, ja tā spers militārus soļus pret Ukrainu, ceturtdien Maskavu brīdinājusi Vācijas jaunā ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

Viņa uzsvēra nepieciešamību koordinēt kopīgo Eiropas nostāju pret tādām naidīgām kaimiņvalstīm kā Krievija, kas šobrīd koncentrē karaspēku Ukrainas pierobežā.

"Ukrainas teritoriālā integritāte un suverenitāte mums nav apspriežams jautājums," Parīzē pirmajā ārvalstu vizītē pēc stāšanās amatā sacīja Bērboka.

Izvairīšanās no militāras eskalācijas ir augstākā prioritāte, viņa piebilda.

"Krievija samaksās augstu politisko un ekonomisko cenu par atkārtotu Ukrainas suverenitātes pārkāpumu," ar Francijas ārlietu ministru Žanu Īvu Ledriānu kopīgajā preses konferencē sacīja Bērboka. "Mēs varam rast risinājumus vienīgi diplomātiskā ceļā, un mēs abi personīgi esam gatavi dziļi iesaistīties [šajā jautājumā]."

Otrdien notika ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina videosamits, kas lielā mērā bija veltīts krīzei, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija Ukrainas pierobežā, un Rietumu bažām par Krievijas uzbrukuma draudiem.

Kā paziņojis Baltais nams, Baidens sarunā izteicis ASV un Eiropas sabiedroto dziļās bažas par Krievijas spēku koncentrāciju ap Ukrainu un brīdinājis, ka ASV un sabiedrotie atbildēs ar stingriem ekonomiskajiem un cita veida pasākumiem militārās eskalācijas gadījumā.

Baidens atkārtoti apliecinājis atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei un aicinājis deeskalēt situāciju un atgriezties pie diplomātijas.