Atklātas baktērijas, kuru pamatā ir arsēns

Zinātniekiem ir izdevies atrast pirmo organismu, kas ar arsēnu aizstājis vienu no sešiem ķīmiskajiem elementiem, kuri tiek uzskatīti par izšķiroši svarīgiem dzīvības pastāvēšanai.

Kādā Kalifornijas sālsūdens ezerā atrastā baktērija fosfora vietā izmanto indīgo vielu arsēnu, veikts žurnāla Science publikācijā. Šis pētījums sniedz empīriskus datus ilgu laiku pastāvējušajam pieņēmumam, ka dzīvības formām uz citām planētām, ja tādas būtu, var būt radikāli atšķirīgs ķīmiskais pamats. Tāpat šis atklājums paplašina interpretācijas par to, kā dzīvība radās uz zemes un cik reizes tas notika.

Arī agrāk ir bijušas zināmas baktērijas, kas spēj dzīvot tādās vidēs, kur citas dzīvības formas nespēj pastāvēt, tomēr šajā gadījumā arsēns ir tās pašu dzīvības procesu pamatā.

Līdz šim valdošais uzskats ir bijis, ka dzīvības formām uz Zemes ir jāsastāv no vismaz sešiem elementiem — oglekļa, ūdeņraža, skābekļa, slāpekļa, sēra un fosfora, un vēl nekad zinātniekiem nebija izdevies konstatēt kādu dzīvības formu, kam nebūtu šo visu sešu elementu.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais