Ēģipte arī varētu attīstīt kodolieročus

Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks ir brīdinājis ASV, ka gadījumā, ka Irāna iegūs kodolieročus, arī Ēģipte tādus izstrādās. Šādas ziņas ir lasāmas portāla WikiLeaks šonedēļ publiskotajās ASV diplomātiskajās telegrammās.

Ar 2008. gada maiju datētā dokumentā atreferēts H. Mubaraka sacītais ASV diplomātiem, ka „mēs visi esam nobijušies”, ka Irāna varētu iegūt kodolieročus. Tāpēc šāda scenārija gadījumā pie kodolprogrammas ķerties nāktos arī Ēģiptei.

Savukārt 2009. gada jūlijā Ēģiptes izlūkdienesta priekšnieks Omārs Suleimans ASV amatpersonām bija sacījis, ka Irāna dod patvērumu ekstrēmistiem un tas esot iemesls, kāpēc starp Ēģipti un Irānu jau trīs gadu desmitus nav izdevies atjaunot diplomātiskās attiecības. Ēģipte ir nobažījusies arī, ka Irāna atbalsta arī tās iekšienē esošos radikālos grupējumus. Vienlaikus O. Suleimans aicināja neuzbrukt Irānai, jo tas irāņus apvienotu pret ASV.

ASV vēstnieks Ēģiptē, 2009. gada februāra telegrammā Ēģipti bija raksturojis kā „stūrgalvīgu un nepaklausīgu sabiedroto”.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais