Somijas premjerministre atvainojas, ka devusies uz naktsklubiem pēc saskarsmes ar Covid‑19 inicēto

© lsm.lv / Ekrānuzņēmums

Somijas premjerministre Sanna Marina atvainojusies par naktsklubu apmeklēšanu pēc ciešas saskarsmes ar Covid-19 slimnieku, ziņo lsm.lv.

Sanna Marina sestdien devās izbraukumā Helsinkos, dažas stundas pēc tam, kad viņas ārlietu ministrei bija pozitīvs tests.

Sākotnēji viņai tika teikts, ka viņai nav nepieciešams izolēties, jo viņa bija pilnībā vakcinēta, taču vēlāk viņa palaida garām īsziņu, kas viņai ieteica tomēr doties pašizolācijā.

36 gadus vecā sociāldemokrātu premjerministre sacīja, ka īsziņa, kas viņai ieteica izvairīties no sociālajiem kontaktiem, tika nosūtīta uz viņas darba tālruni, kuru viņa bija atstājusi mājās.

Kad viņa svētdien ieraudzīja tekstu, viņa steidzami meklēja Covid-19 testu, un tā rezultāts bija negatīvs.

Sākumā viņa aizstāvēja savu rīcību, apgalvojot, ka ir ievērojusi valsts sekretāra ieteikumus, kas viņu informēja par Covid-19 iedarbību.

Taču pirmdien publicētajā ”Facebook” ierakstā Somijas premjerministre teica, ka viņai vajadzēja vēlreiz pārbaudīt norādījumus.

“Man ļoti žēl, ka nesapratu, ka man tas bija jādara,” viņa rakstīja.
Saskaņā ar Somijas Covid-19 vadlīnijām ikvienam, kurš tiek atzīts par kontaktpersonu, nav jāizolējas, pēc saskarsmes ar pozitīvu gadījumu.Taču vadlīnijas iesaka cilvēkiem brīvprātīgi izvairīties no sociālajiem kontaktiem, ja viņi gaida Covid-19 testa rezultātu. Atsevišķas vadlīnijas valdības ministriem un darbiniekiem arī iesaka ierobežot sociālos kontaktus uzreiz pēc saskarsmes.

Trešdien, runājot ar žurnālistiem parlamentā, Marina sacīja, ka viņai šie norādījumi nav sniegti. Viņa sacīja, ka uzņemas personīgu atbildību par informācijas trūkumu un vēlreiz atvainojās par savu rīcību.

Viņa ir saskārusies arī ar kritiku, jo dzeltenā prese publicēja fotogrāfijas, kurās premjerministre sestdien kopā ar draugiem apmeklēja Helsinku naktsklubu.

Žurnāls ”Seiska” pauda, ka pēc aculiecinieku teiktā, viņi redzējuši valdības vadītāju dejojam klubā ”Butchers”, kur viņa uzturējās līdz plkst. 4.

Opozīcijas politiķi ierosināja, ka Marinai vajadzēja rādīt labu piemēru, brīvprātīgi izolējoties, nevis ejot klubos. Nacionālās koalīcijas partijas deputāte Mia Laiho sacīja, ka Marina bijusi “bezatbildīga”.

Sanna Marina kļuva par pasaulē jaunāko premjerministri, kad viņa 2019. gadā izvēlējās vadīt centriski kreiso koalīciju ar četrām citām partijām.

Somijai Covid-19 pandēmijas laikā ir veicies labāk nekā lielākajai daļai tās sabiedroto Eiropā, reģistrējot aptuveni 196 000 gadījumu un 1384 nāves gadījumus. Taču kopš septembra infekciju skaits ir palielinājies, nedēļām ilgi pieaugot par vairāk nekā 1000 inficēšanās gadījumu dienā. Valstī ir reģistrēti arī astoņi jaunā omikrona varianta gadījumi.

Svarīgākais