Izdod aresta orderi WikiLeaks dibinātāja arestam

Zviedrijas varasiestādes ir izdevušas jaunu orderi WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asendža arestam saistībā ar apsūdzībām izvarošanā.

Dž. Asendža atrašanās vieta tiek slēpta, bet domājams, ka viņš uzturas Lielbritānijā, raksta BBC. Viņam apsūdzība nav uzrādīta, un iepriekš viņš ir noliedzis vainu noziegumā. Aresta mēģinājumus viņš saista ar nomelnošanas kampaņu, kas ir atriebība par WikiLeaks publiskotajiem ASV slepenajiem dokumentiem.

Pirmais šāda veida orderis, kas tika izdots pagājušajā mēnesī, tika slēgts procedurālu kļūdu dēļ, un Lielbritānijas Smago noziegumu aģentūra bija lūgusi Zviedrijai sagatavot jaunu aresta orderi.

WikiLeaks darbinieki pašlaik analizē saņemtos vairāk nekā 250 tūkstošus ASV diplomātu telegrammu, kuras plānots publicēt. Līdz šim publiskotajos dokumentos lasāms, ka ASV diplomāti Krieviju uzskata par mafijas valsti; ka ASV aicinājušas Ķīnu pārtraukt raķešu komponentu transportu no Ziemeļkorejas uz Irānu; Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī atbrīvojis bīstamus noziedzniekus, bet vairāki arābu valstu līderi bija aicinājuši ASV uzbrukt Irānai.

Svarīgākais