Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla aicina pasaules lielvaras ieņemt stingru nostāju pret Irānu

© AP/Scanpix/Leta

Izraēlas premjerministrs Naftali Benets svētdien aicinājis pasaules lielvaras kodolsarunās Vīnē ieņemt stingru nostāju pret Irānu.

"Es aicinu ikvienu valsti, kas Vīnē risina sarunas ar Irānu, ieņemt stingru nostāju un skaidri likt saprast Irānai, ka tā nevar vienlaikus bagātināt urānu un risināt sarunas," valdības sēdē paziņoja Benets. "Irānai ir jāsāk maksāt par saviem pārkāpumiem," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Vīnē pirmdien pēc piecu mēnešu pārtraukuma atsākās starptautiskās sarunas par Irānas kodolpaktu. Sarunās piedalās Irānas, Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas diplomāti. ASV sarunās piedalās netieši.

Sarunu mērķis ir atjaunot 2015.gada vienošanos, kura pakāpeniski sāka zaudēt spēku, kad 2018.gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps atsauca ASV dalību starptautiskajā līgumā un no jauna noteica sankcijas pret Irānu, kas nākamajā gadā atbildēja, pakāpeniski pārkāpjot tās kodolprogrammai noteiktos ierobežojumus.

Pēc sarunu pirmās kārtas Irāna paziņoja, ka ir vīlusies par Rietumu nostāju, bet ASV valdība un Eiropas diplomāti pauda vilšanos un bažas, pārmetot Teherānai nopietnības trūkumu un destruktīvu nostāju.

Irāna šajās sarunās, ko plānots turpināt nākamnedēļ, nepiedalās, bet saistībā ar tām uztur sakarus ar ASV un Eiropas valstīm.

Benets valdības sēdē šodien norādīja uz sarunās Vīnē izskanējušo informāciju, ka Irāna sākusi urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim Fardo kodolobjektā.

"Tas ir ļoti nopietns solis," sacīja Benets, piebilstot, ka Izraēla norādīs Vašingtonai, ka tagad ir piemērots laiks izmantot citādākus instrumentus pret Irānu, lai apturētu tās skrējienu pēc bagātināta urāna.