Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Baltkrievija ir kļuvusi par tiešu draudu tuvāko valstu drošībai

© AP/Scanpix/Leta

Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) nācis klajā ar jaunu publikācija par Baltkrievijas 2020.gada pēcvēlēšanu notikumu ietekmi uz Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas drošību.

Tajā tiek secināts, ka komerciālas lidmašīnas piespiedu nosēšana un migrantu krīzes izraisīšana ir nodemonstrējusi Baltkrievijas varas iestāžu neprognozējamību un nav izslēdzamas jaunas destabilizējošas aktivitātes.

Pēcvēlēšanu notikumu ietekmē Baltkrievija no problemātiskas kaimiņvalsts ir kļuvusi par tiešu draudu reģiona un tuvāko valstu drošībai.

Publikācija atklāj, ka Latvijas kontekstā Baltkrievijas rosinātā migrācijas krīze kļuva par pagrieziena punktu savstarpējo drošības attiecību pārskatīšanai. Notikumi uz robežas pārsteidza Latviju nesagatavotu, parādot nepietiekamo risku izvērtējamu attiecībās ar autoritāro valsti, un transformēja Latvijas - Baltkrievijas attiecības, tostarp drošības jomā.

Vienlaikus publikācija skaidro, ka Baltkrievija ir apgrūtinošs kaimiņš ne tikai Baltijas valstīm un Polijai, bet arī Krievijai. Par spīti spēcīgajai Krievijas militārajai ietekmei, Baltkrievija līdz šim nav kļuvusi par lielvaras satelītvalsti. Praktiski Krievijas ieguvumi no ietekmes Baltkrievijā militārā jomā ir limitēti. Baltkrievija, visticamāk, turpinās būt par izaicinājumu ne tikai kaimiņos esošajām NATO dalībvalstīm, bet arī Krievijai.

Publikācija pieejama Latvijas Ārpolitikas institūta mājaslapā.