Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Mēs nevarēsim izbeigt karu bez tiešām sarunām ar Krieviju," pauž Zelenskis

© AFP/Scanpix/Leta

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien aicinājis organizēt tiešas sarunas ar Krieviju, lai izbeigtu astoņus gadus ilgušo karu Austrumukrainā.

"Mums jāsaka patiesība, ka mēs nevarēsim izbeigt karu bez tiešām sarunām ar Krieviju," ikgadējā uzrunā likumdevējiem sacīja Zelenskis.

"Būsim atklāti, karš Donbasā turpinās astoņus gadus. Astoņus gadus, kopš Krievija anektēja Krimu," sacīja Zelenskis, piebilstot, ka viņš nebaidās runāt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Mums jārunā, zinot, ka mums ir spēcīga armija," viņš piebilda.

Zelenskis arī aicināja Ukrainas politiķus palikt vienotiem, saskaroties ar Krievijas agresiju.

Ukrainas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka Krievija gar Ukrainas robežām, okupētajā Krimas pussalā un prokrievisko bandu kontrolētajā Austrumukrainas teritorijā ir sakoncentrējusi 115 000 karavīru.

ASV amatpersonas, NATO un Ukraina nedēļām ilgi paudušas bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā, norādot uz neierasto Krievijas karavīru kustību pierobežā. Krievija ir noraidījusi šīs bažas un uzsvērusi, ka tai esot tiesības brīvi pārvietot savus karavīrus savā teritorijā.

Tikmēr kļuvis zināms, ka ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien Stokholmā tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Blinkens ar Lavrovu tiksies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmes starplaikā pēc tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, atklājusi kāda ASV amatpersona.