Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19: šķērsojot Igaunijas robežu nepieciešams aizpildīt anketu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Ņemot vērā Covid-19 omikrona paveida izplatīšanās risku, visām personām, kas no 1.decembra līdz 16.decembrim ierodas Igaunijā, ir jāaizpilda robežas šķērsošanas anketa, ziņoja Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR, atsaucoties uz Veselības departamentu.

Anketu igauņu, krievu vai angļu valodā var aizpildīt Veselības departamenta pašapkalpošanās vidē ar adresi iseteenindus.terviseamet.ee.

Anketu nepieciešams aizpildīt trīs dienu laikā pirms ierašanās Igaunijā. Tajā jānorāda gan izbraukšanas valsts, gan ceļojuma laikā apmeklētās valstis. Anketu var aizpildīt elektroniski, bet galējas nepieciešamības gadījumā to var uzrādīt papīra izdrukas veidā.

Rīkojums par šādu robežas šķērsošanas kārtību ir spēkā līdz 16.decembrim. Termiņš ir ierobežots, jo vēl nav zināmas omikrona paveida īpašības un ietekme Igaunijas teritorijā. Tuvāko divu nedēļu laikā tiks iegūta pilnīgāka informācija par jauno koronavīrusa paveidu, un Veselības departaments koriģēs rīkojuma termiņu, ja tas būtu nepieciešams.

Robežas šķērsošanas anketu iepriekš aizpildīja tikai tie, kas ieradās no trešajām valstīm vai Šengenas zonas valstīm no "sarkanā saraksta", uz kurām attiecās prasība par pašizolāciju.

Ar anketas palīdzību savāktie dati tiks glabāti 10 dienas monitoringa un uzraudzības mērķiem. Veselības departaments varēs izmantot šos datus, lai uzzzinātu, no kādām valstīm Covid-19 vai konkrētais paveids nonācis Igaunijā un kā izplatās valsts teritorijā. Pēc norādītā termiņa beigām dati tiks arhivēti, bet epidemiologiem un Veselības departamenta darbiniekiem tie būs pieejami vēl 20 dienas.