Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Barbadosa kļūst par pasaulē jaunāko republiku

© bbc.com / Ekrānuzņēmums

Barbadosa oficiāli atcēlusi karalieni Elizabeti II no valsts galvas pozīcijas un kļuvusi par pasaulē jaunāko republiku, ziņo portāls bbc.com.

Ceremonijā galvaspilsētā Bridžtaunā Sandra Meisone nodeva prezidenta zvērestu.

Velsas princis un Barbadosas dziedātāja Rihanna apmeklēja pasākumu, kas sakrita ar valsts 55. neatkarības gadadienu. Savā runā princis Čārlzs atzina "šausmīgo verdzības zvērību", no kuras cieta Karību jūras sala.

Jaunais Barbadosas laikmets izbeidz Lielbritānijas gadsimtiem ilgo ietekmi, tostarp vairāk nekā 200 gadus, kad sala bija transatlantiskās vergu tirdzniecības centrs.

Lai apzīmētu oficiālu varas maiņu, tika veikts pēdējais sveiciens Lielbritānijas monarhijai un tika nolaists un nomainīts Karaliskais karogs.

Uzstājoties kā pasākuma goda viesis, princis Čārlzs atkārtoti uzsvēra, ka attiecības starp abām valstīm turpinās, neskatoties uz konstitucionālā statusa izmaiņām.Viņš raksturoja šo brīdi kā jaunu sākumu, pirms jaunais prezidents viņam piešķīra prestižo Barbadosas brīvības ordeni.Karaliene nosūtīja valstij savus "siltākos laba vēlējumus" par "laimi, mieru un labklājību nākotnē" un sacīja, ka nācijai ir "īpaša vieta" viņas sirdī.

72 gadus vecā Sandra Meisone, kas ir salas ģenerālgubernatore kopš 2018. gada, tika ievēlēta par valsts prezidentu pēc pagājušā mēneša balsojuma parlamentā. Tagad viņa nomaina karalieni valsts vadītāja amatā.

"Kuģis Republika Barbadosa ir devies burā savā pirmajā ceļojumā. Lai viņa iztur visas vētras un droši nolaiž mūsu valsti un pilsoņus pie apvāršņiem un krastiem, kas mums ir priekšā," viņa sacīja pēc zvēresta nodošanas.

Barbadosa pagājušajā gadā paziņoja par savu plānu kļūt par republiku, taču tā paliks Sadraudzības sastāvā.