Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

OPCW dalībvalstis aicina Krieviju skaidrot Navaļnija saindēšanas apstākļus

© Reuters/Scanpix/Leta

Vairāki desmiti Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) dalībvalstu kopīgā paziņojumā atkārtoti kritizējušas Krieviju par opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšanu ar nervus paralizējošo "Novičok" grupas indi un aicinājušas Krieviju sniegt paskaidrojumus par notikušā apstākļiem.

Dokumentu parakstījušas 55 no 193 OPCW dalībvalstīm, tostarp Lielbritānija, ASV un Eiropas Savienības valstis. Tas tika sagatavots 26.organizācijas konferencē, un to publiskojusi Lielbritānijas valdība.

"Mēs kā valstis, kas parakstījušas Konvenciju par ķīmisko ieroču aizliegumu, asi nosodām toksiskas ķīmiskas vielas izmantošanu kā ieroci pret Alekseju Navaļniju 2020.gada 20.augustā Krievijā. Mēs joprojām nopietni bažījamies par tādu izmantojumu," lasāms paziņojumā.

To parakstījušās valstis paudušas "pilnīgu uzticēšanos OPCW neatkarīgo ekspertu secinājumiem, ka Navaļniju saindēja ar nervus paralizējošu vielu "Novičok", norādot, ka tāda paša veida viela jau iepriekš izmantota 2018.gadā Solsberijā, Lielbritānijā, pret bijušo Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju".

Ķīmiska ieroča izmantošana nekādos apstākļos nav pieņemama un ir pretrunā starptautiskiem standartiem un normām, uzsvērts dokumentā.

Valstis, kas to parakstīja, aicināja Krieviju sniegt nepieciešamos paskaidrojumus atbilstoši Konvencijas par ķīmisko ieroču aizliegumu noteiktajām saistībām. "Par ķīmisko ieroču izmantošanu vainīgie ir jāsauc pie atbildības," secināts paziņojumā.

Jau ziņots, ka Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.