Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Talibi nogalinājuši vai likuši pazust vairāk nekā simt afgāņu drošības spēku pārstāvjiem

© Reuters/Scanpix/Leta

Kopš varas sagrābšanas Afganistānā radikālo islāmistu kustība "Taliban" nogalinājusi vai piespiedusi pazust vairāk nekā simt bijušās valdības drošības spēku pārstāvjiem, otrdien paziņoja cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

25 lappuses garajā HRW ziņojumā dokumentēta bijušo afgāņu armijas, policijas, izlūkošanas un valdību atbalstošo grupējumu amatpersonu nogalināšana vai pazušana. Organizācija apkopoja pierādījumus par amatpersonām, kuras padevās talibiem vai tika aizturētas laika posmā no 15.augusta līdz 15.oktobrim.

Nevalstiskā organizācija paziņoja, ka uzticamu informāciju ieguvusi par vairāk nekā simt slepkavībām vai piespiedu pazušanām no Ghaznī, Helmandas, Kandahāras un Kondozas provincēm. Kopumā Afganistānā ir 34 provinces.

Gan pirms, gan pēc varas pārņemšanas Afganistānā "Taliban" piedāvāja "vispārēju amnestiju" visiem iepriekšējās valdības spēku pārstāvjiem.

Lielākajā daļā provinču, tostarp galvaspilsētā Kabulā, talibu spēki varu pārņēma bez cīņas. Vairākās provincēs drošības spēki padevās talibiem, bet citās - pameta savus amata pienākums un noslēpās.

HRW norādīja, ka talibi ir ieguvuši piekļuvi iepriekšējās valdības darbinieku sarakstiem un izmanto tos, lai identificētu cilvēkus pirms to aizturēšanas vai nogalināšanas.

"Talibu vadības solītā amnestija nav apturējusi vietējos komandierus no tūlītējas bijušo afgāņu drošības spēku pārstāvju nogalināšanas vai likšanas pazust," komentēja HRW asociētā direktore Āzijā Patrīcija Gosmena.

Reaģējot uz pētījumu, "Taliban" amatpersonas HRW informēja, ka no savām rindām padzinuši 755 biedrus, kas veikuši tādas darbības, kā arī esot izveidots militārais tribunāls tiem, kas apsūdzēti slepkavošanā, spīdzināšanā vai nelikumīgā aizturēšanā.

Vienlaikus HRW atzina, ka no talibiem nav saņēmusi informāciju, kas pamatotu tādus apgalvojumus.