Lietuva: Baltkrievijas apgalvojumi par mūsu nežēlībām pret migrantiem ir absurda dezinformācija

© Ekrānuzņēmums

Baltkrievijas amatpersonu apgalvojumi par abu valstu robežas Lietuvas pusē nežēlīgi piekautiem un sakropļotiem migrantiem un Baltkrievijas pusē pārsviestiem līķiem ir absurda dezinformācija, kas vedina bažīties arī par citām provokācijām, pirmdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT).

"Baltkrievijas amatpersonas izplata paziņojumus, kuriem nav nekā kopīga ar realitāti, apsūdzot Lietuvas robežsargus nežēlībā pret migrantiem, viņu piekaušanā līdz nāvei un pat līķu "pārsviešanā" Baltkrievijas pusē. Lietuvas VSAT šādu dezinformāciju kategoriski noliedz un tādus kaimiņvalsts paziņojumus uzskata par absurdiem," teikts robežsardzes izplatītajā paziņojumā.

Tajā atgādināts, ka Baltkrievijas dienesti jau iepriekš mēģinājuši inscenēt migrantu piekaušanu, sakropļošanu vai pat nāvi, mēģinot vainu par šādu necilvēcīgu rīcību uzvelt Lietuvai un Polijai, un līdzīgas provokācijas iespējamas atkal.

"Nevar izslēgt iespēju, ka Baltkrievijas struktūras pie Lietuvas robežas var ķerties arī pie citām provokācijām, kas pārsniedz veselā saprāta robežas. Šāda diezgan primitīva taktika - vainu par Baltkrievijas pierobežā izveidojušos migrantu krīzi uzvelt Lietuvai un citām ES valstīm - nav jauna," norāda robežsardze.

VSAT paziņojums izplatīts, reaģējot uz autoritārā Baltkrievijas režīma līdera Aleksandra Lukašenko izteiktajām apsūdzībām, ka Lietuvas robežsargi esot pārsvieduši Baltkrievijas pusē migrantu līķus.

"Šie neģēļi migrācijas krīzes laikā nonākuši līdz pat cilvēku slepkavošanai," iepriekš paziņoja Lukašenko.

"Pagājušajā naktī viņi iemeta mūsu pusē līķi, bet šonakt atrasts vēl viens līķis. Tas pats rokraksts. Nedzīvs vai varbūt pusdzīvs cilvēks tiek ievilkts guļammaisā un nomests pie robežas. Robežsargi viņu atrod jau nedzīvu," viņš apgalvoja, piebilzdams, ka Valsts Robežsardzes komitejas vadītājs Anatolijs Lapa viņu informējis vēl par trim migrantiem, kuri it kā esot atrasti pamestās mājās un vairs nespējuši paiet.

"Vakar, cik man zināms, robežsargi kādās mājās atrada trīs cilvēkus. Atrada līķi un tad pamanīja vēl trīs guļammaisus, sāka meklēt. Rāpojuši. Norāpojuši vairākus simtus metru, atraduši būdiņu. Domājams, vietējie palīdzējuši iekurt krāsni. Vēl viena nakts - un būtu nācies amputēt kājas, ja viņus vispār atrastu dzīvus," izteicies Lukašenko. "Un tas noticis pie Lietuvas robežas! Iedomājieties tik - un tie ir demokrāti! Līdz kādai nekrietnībai gan jānonāk, lai slepkavotu cilvēkus un pārsviestu viņus kaimiņu teritorijā. Tā taču ir tāda akcija. Kādēļ? Kas aiz tā slēpjas? Domāju, to noskaidros izmeklētāji."

Pēc autoritārā Baltkrievijas līdera vārdiem, visu migrācijas krīzi patiesībā izprovocējuši Rietumi, lai novērstu Baltkrievijas armijas uzmanību gadījumā, ja Ukrainai izceltos konflikts ar Krieviju.

"Domājams, viņi uztraucas, ka migrantu plūsma pie mums samazinājusies, jo viņi, kā jau redzējām, izmantojuši šos cilvēkus, lai risinātu savas iekšējās problēmas un turētu mūs spriedzē," viņa teikto citē Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra BelTA, norādot, ka par to runāts stratēģiskajā apspriedē Aizsardzības ministrijā.

"Viņi labi saprot - ja Ukraina mēģinās izraisīt konfliktu ar Krieviju, Baltkrievija malā nepaliks, tādēļ Baltkrievijas armiju nepieciešams turēt spriedzē pie rietumu robežām ar Latviju, Lietuvu un Poliju, kā arī dienvidos, nostiprinot Ukrainas robežu," izteicies Lukašenko, paziņodams, ka "nedramatizē šo situāciju", bet ir devis bruņoto spēku ģenerālštābam rīkojumu sagatavot "atbildes plānu uz iespējamu agresiju un prettiesiskām darbībām".