Jaunais, īpaši lipīgais Covid-19 paveids nodēvēts par Omikronu

© Ekrānuzņēmums/newsnodes.com

Pasaules veselības organizācija (PVO) jauno Covid-19 paveidu, kas varētu būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām, nosaukusi par Omikronu, vēsta BBC. Omikrons ir grieķu alfabēta 15. burts.

Covid-19 Omikrona paveids konstatēts Dienvidāfrikā, Botsvānā, Honkongā un arī Beļģijā. Vairākas valstis, tai skaitā Latvija, vakar ieviesa stingras ieceļošanas prasības no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR), Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svatini un Zambijas. Uz šīm valstīm aizliegts arī doties ceļojumos no Latvijas. Eiropas Komisija (EK) gatavojas pārtraukt avioreisus no Āfrikas dienvidu valstīm uz Eiropas Savienību (ES), piektdien paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

DĀR zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā. DĀR, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno inficēšanās gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma. Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 "ir ļoti liels mutāciju skaits", preses konferencē ceturtdien sacīja virusologs Tulio de Oliveira. Viņš piebilda, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien varētu piešķirt šim variantam nosaukumu, izmantojot kādu grieķu alfabēta burtu.

Svarīgākais