Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija aicina Franciju uzņemt atpakaļ migrantus, kas šķērsojuši Lamanšu

© AFP/Scanpix/Leta

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien vēstulē Francijas prezidentam Emanuelam Makronam aicināja Franciju nekavējoties sākt uzņemt atpakaļ visus migrantus, kas nonākuši Anglijā pēc Lamanša šķērsošanas. 

Aicinājums izteikts dienu pēc tam, kad Francijas ziemeļu piekrastes tuvumā gāja bojā vismaz 27 migranti, nogrimstot laivai, ar kuru viņi mēģināja šķērsot Lamanšu. Tā bija upuru skaita ziņā lielākā katastrofa Lamanšā, kopš šis jūras šaurums kļuvis par vienu no nelikumīgas robežu šķērsošanas centriem.

Migrantu uzņemšana atpakaļ "ievērojami samazinātu vai pat apturētu [Lamanša] šķērsošanu un izglābtu tūkstošiem dzīvību, pamatos sagraujot noziedzīgo bandu biznesa modeli", kuras organizē šo cilvēku kontrabandu, teikts ceturtdienas vakarā nosūtītajā vēstulē.

Rekordlielais migrantu vilnis, kas nelikumīgi mēģina šķērsot Lamanšu, lai no Francijas nokļūtu Lielbritānijā, ir delikāts jautājums abiem līderiem. Kritiķi ir raksturojuši abu valstu attieksmi šajā jautājumā kā cietsirdīgu.

Džonsona vēstulē arī bija minētas jomas, kurās Lielbritānija varētu vairāk sadarboties ar Franciju, ierosinot kopīgas robežpatruļas, gaisa novērošanu un dalīšanos ar izlūkošanas datiem.

"Mēs esam gatavi uzsākt šādas patruļas no nākamās nedēļas sākuma," rakstīja Džonsons.

Lielbritānija un Francija iepriekš aicināja uz koordinētu Eiropas atbildi, lai apturētu cilvēku kontrabandu Lamanšā. Migranti no Āfrikas, Tuvajiem Austrumiem un Āzijas masveidā izmanto laivas Lamanša šķērsošanai kopš 2018.gada.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela sarunā ar savu Francijas kolēģi Žeraldu Darmanēnu ierosināja plānus lielākai "sadarbībai un inovācijai". Ministri tiksies šajā nedēļas nogalē.

Makrons pēc trešdien notikušās migrantu bojāejas solīja, ka Francija neļaus Lamanšam kļūt par "kapsētu", un sarunās ar Džonsonu mēģināja vienoties par cīņas pastiprināšanu pret cilvēku kontrabandu.

Makrons šajās sarunās pateicis Džonsonam, ka Francijai un Lielbritānijai ir "kopīga atbildība", un piebildis, ka viņš "gaida, ka briti pilnīgi sadarbosies un atturēsies no dramatiskas situācijas izmantošanas politiskiem mērķiem", teikts Elizejas pils paziņojumā.

Džonsons pēc krīzes sanāksmes ar augstākajām amatpersonām sacīja, ka ir "šokēts, sašutis un dziļi apbēdināts par jūrā zaudētajām dzīvībām". Viņš arī pateica, ka Lielbritānijai ir "grūtības pārliecināt dažus no mūsu partneriem, sevišķi Franciju, rīkoties tādā veidā, kādu pelnījusi situācija".

Patela iepriekš atteicās izslēgt iespēju, ka migrantu laivas Lamanšā varētu tikt pagrieztas atpakaļ. Britu parlamentā tiek izskatīts attiecīgs likumprojekts.

"Francija ir tranzītvalsts, mēs cīnāmies pret šiem kontrabandistu tīkliem, kuri ekspluatē cilvēku ciešanas, bet tādēļ mums ir jāuzlabo Eiropas sadarbība," Makrons teica Horvātijas apmeklējuma laikā. Kad migranti ir ieradušies Francijas ziemeļos, "jau ir par vēlu", sacīja Makrons.