Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas prezidents aicina pastiprināt NATO klātbūtni Austrumeiropā

© EPA/Scanpix/Leta

Polijas prezidents Andžejs Duda paziņojis, ka tikšanās laikā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu ceturtdien ierosinājis palielināt alianses militāro klātbūtni Austrumeiropā.

"Saistībā ar Krievijas aktivitātēm pie Ukrainas [robežas] es ierosināju palielināt NATO spēku gatavību šajā Eiropas daļā un apsvērt [alianses] klātbūtni, piemēram, gaisa patrulēšanas misijas ietvaros," preses konferencē pēc tikšanās Briselē pavēstīja Duda.

Viņš piebilda, ka, pieaugot Krievijas karaspēka koncentrācijai pie Ukrainas robežas, tas "parādītu potenciālajam agresoriem", ka NATO ir gatava aizsargāt ne tikai savas dalībvalstis, bet arī "pievērst uzmanību tādiem mūsu sabiedrotajiem ārpus alianses kā Ukraina, ar kuriem mēs sadarbojamies".

Savukārt Stoltenbergs norādīja, ka NATO aicina Krieviju uz "caurskatāmību, spriedzes mazināšanu un deeskalāciju".

"NATO saglabā modrību, un mēs turpinām sniegt Ukrainai politisku un praktisku atbalstu," piebilda alianses ģenerālsekretārs.

Saskaņā ar Ukrainas izlūkdienesta datiem Krievija pie valsts robežām sakoncentrējusi vairāk nekā 90 000 karavīru un ka tas varētu liecināt par iebrukuma gatavošanu janvāra beigās vai februāra sākumā.