Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Brīdina par jaunu, īpaši infekciozu un pret vakcīnām rezistentu Covid-19 paveidu

© Pixabay.com

Jauns Covid-19 paveids, kas, domājams, ir īpaši infekciozs un rezistents pret vakcīnām, veicinājis kovida uzliesmojumu Dienvidāfrikā un var ļoti ātri kļūt par dominējošu valstī, brīdinājuši zinātnieki. Pasaules Veselības organizācija šodien sasauc ārkārtas sanāksmi, raksta “Daily Mail”.

Profesore no Dienvidāfrikas Tulio de Oliveira skaidroja, ka jaunajam variantam ir piecas reizes vairāk mutāciju noteiktā smailes proteīna daļā nekā deltas variantam, kas nozīmē, ka tas varētu inficēt vakcinētos cilvēkus biežāk nekā pašreiz pasaulē dominējošais Covid-19 vīrusa celms. Līdz vakardienai trīs valstīs ir atklāti aptuveni 100 gadījumi, kad Covid-19 izraisījis šis vīrusa jaunais paveids.

Par jauno vīrusu raksta arī BBC, minot, ka pētnieki to nodēvējuši par "ļoti biedējošu". Jaunajam vīrusa variantam ir vislielākais līdz šim reģistrētais šī vīrusa mutāciju skaits un tas ļoti atšķiras no sākotnējā Ķīnas varianta. Pētniekus dara bažīgus tas, cik efektīvas būs vakcīnas, saskaroties ar jauno vīrusa paveidu.

Eksperti Apvienotajā Karalistē aicinājuši atkārtoti ieviest ierobežojumus ieceļotājiem, lai novērstu celma izplatīšanos valstī. BBC informē, ka šodien tiek ieviestas drošības prasības iebraucējiem no vairākām Ārfrikas valstīm. Apvienotās karalistes un Īrijas rezidentiem, iebraucot no vairākām Āfrikas vastīm, būs jādodas karantīnā. Tie, kuri iebraukuši no šīm valstīm pēdējo 10 dienu laikā, būs jāveic papildus Covid-19 tests. Savukārt nerezidentiem vispār liegts iebraukt no Dienvidāfrikas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas un citām valstīm. Līdzīgu aizliegumu vakar pieņēmusi arī Izraēla.

Salīdzināšanai, lipīgais delta Covid-19 celms jeb Indijas variants pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada beigās Indijā un jau dažu mēnešu laikā tas strauji izplatījās visā pasaulē. Covid-19 delta variants tiek vainots pie straujās Covid-19 izplatīšanās Krievijā pavasarī.

Arī Latvijai delta variants negāja secen. Jūlija vidū Covid-19 vīrusa delta varianta izplatības īpatsvars Latvijā pieauga līdz 79%, izspiežot iepriekš dominējošo alfa variantu.