Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju Lietuvā pārņems Polija

© sargs.lv

Polija piektdien no Dānijas un Portugāles pārņems NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju Lietuvā, ceturtdien informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Misijas kontingentu nomaiņas ceremonija gaisa bāzē pie Šauļiem notiks piektdien.

Polijas bruņotie spēki misiju veiks ar četriem iznīcinātājiem "F-16". Lietuvā uz misiju ieradīsies līdz 150 Polijas karavīriem.

Šī ir desmitā reize, kad Polija veic NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā.

Trīs mēnešus misiju Lietuvā veica Dānijas kontingents ar četriem iznīcinātājiem "F-16" un 70 karavīriem, kā arī Portugāles kontingents ar četriem iznīcinātājiem "F-16" un 80 karavīriem.

Lietuvas Aizsardzības ministrija norādīja, ka misijas kontingents ir ne tikai identificējis un pavadījis Krievijas militārās lidmašīnas starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras, bet arī piedalījies mācībās ar Lietuvas armiju.

NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstīs pastiprinās arī Beļģijas bruņotie spēki, kas ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon" Igaunijas Emari bāzē misiju pārņems no Itālijas kontingenta.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic no 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana notiek no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.