Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvu svētdien apmeklēs NATO ģenerālsekretārs un EK prezidente

© Nora Krevneva / F64

Lietuvā svētdien vienas dienas vizītē ieradīsies NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, ceturtdien paziņojis prezidenta Gitana Nausēdas birojs.

Viņi tiksies ar Lietuvas prezidentu, lai pārrunātu drošības situāciju reģionā un stāvokli, kas Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko hibrīduzbrukuma rezultātā izveidojies pie Eiropas Savienības (ES) robežas ar Baltkrieviju.

Kā ziņu aģentūru BNS informējusi prezidenta biroja pārstāve Kristīna Beļikova, paredzēts, ka NATO un EK vadītāji Lietuvā sniegs preses konferenci, bet sīkāka vizītes programma šobrīd vēl tiek saskaņota.

Lietuvas Seims šomēnes pēc valdības ieteikuma nolēma uz vienu mēnesi ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar Lietuvas iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 7400 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Kā LETA jau ziņoja, pirmdien, 29.novembrī, NATO ģenerālsekretārs Rīgas pilī tiksies ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu. Tikšanās paredzēta dienu pirms NATO ārlietu ministru sanāksmes, kas 30.novembrī un 1.decembrī norisināsies Rīgā un kurā līdzās aktuālo drošības izaicinājumu risināšanai tiks pārrunāta sadarbība ar partneriem un ES, kā arī diskusijas par alianses jauno stratēģisko koncepciju.