Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas robežsardzes priekšnieks: Lietuvas-Baltkrievijas robežas tuvumā varētu atrasties 1500 migrantu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Baltkrievijā Lietuvas robežas tuvumā pašlaik varētu atrasties aptuveni 1500 migrantu, ceturtdien paziņojis Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) priekšnieks Rustams Ļubajevs.

"Precīzi pateikt nevaram, bet domājam, ka no 1000 līdz 1500 migrantiem. Ne visi atrodas tieši pie robežas, saskaņā ar mūsu informāciju viņi varētu būt apmetušies nedaudz tālāk," viņš sacījis aģentūrai BNS.

Pēc Ļubajeva teiktā, pēdējās dienās mēģinājumu nelegāli šķērsot robežu fiksēts mazāk, tiesa gan, aizvadītajā diennaktī robežsargi likuši doties atpakaļ uz Baltkrieviju 55 migrantiem, tikmēr dienu iepriekš tikai deviņiem un pirms tam astoņpadsmit cilvēkiem.

"Ir ļoti grūti prognozēt, vai tā ir ilglaicīga vai īslaicīga tendence, bet mēs joprojām uzturam augstu kontroles un apsardzības līmeni,” viņš norādījis, piebilstot, ka situācija var pasliktināties, kad Eiropas Savienība apstiprinās piekto sankciju pakotni pret Minskas režīmu.

"Zināms pieklusums šobrīd vērojams, un gribētos cerēt, ka tas nav klusums pirms vētras," spriedis robežsardzes vadītājs. "Jādomā, Lukašenko režīms gaida galīgo lēmumu par sankcijām. Manuprāt, pēc lēmuma par sankcijām situācija var saasināties."

Ļubajevs arī pastāstījis, ka migrantiem, kas mēģina nelegāli šķērsot Lietuvas robežu, tiek piedāvātas humānās palīdzības pakas un cilvēki tās ņem labprāt.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 7400 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Lietuvas Seims šomēnes pēc valdības ieteikuma nolēma uz vienu mēnesi ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas. Lietuva arī nosūtījusi uz Baltkrievijas pierobežu policijas un karavīru papildspēkus.