Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā aizliedz grāmatu par padomju karavīru seksuālo vardarbību pret vācu sievietēm

© unsplash.com

Valstī turpinoties plosīties vēstures revizionismam un vārda brīvības ierobežošanai, Krievijas Tieslietu ministrija ekstrēmistisko materiālu sarakstā iekļāvusi vācu žurnālistes Martas Hillersas autobiogrāfisko grāmatu, kurā aprakstīta padomju karavīru masveida seksuālā vardarbība pret vācu sievietēm Otrā pasaules kara beigās, trešdien ziņo krievu mediji.

Grāmatu par ekstrēmistisku atzinusi Hakasijas Republikas galvaspilsētas Abakanas tiesa.

Sākotnēji Hillersas grāmata anonīmi tika publicēta angliski 1954.gadā. Tā izsauca sabiedrībā šoku un tika iztulkota septiņās valodās.

Tomēr vāciski grāmata "Kāda sieviete Berlīnē: Dienasgrāmata no 1945. gada 20. aprīļa līdz 22.jūnijam." (Eine Frau in Berlin: Tagebuchaufzeichnungen vom 20. April bis 22. Juni 1945) iznāca tikai pēc pieciem gadiem, taču tolaik vācieši to uztvēra visai pretrunīgi.

Kad grāmata Vācija tika izdota atkārtoti 2003.gadā, divus gadus pēc autores nāves, tā beidzot kļuva par bestselleru.

Krievu valodā grāmata iznāca 2019.gadā.

2008.gadā pēc grāmatas motīviem tika uzņemta filma "Sieviete Berlīnē" (Anonyma - Eine Frau in Berlin). Tajā vienā no galvenajām lomām uzņēmies arī krievu aktieris Jevgēņijs Sidihins. Vai arī filma tiks iekļauta ekstrēmistisko materiālu sarakstā, pagaidām nav zināms.