Aptauja: slepenu partnera novērošanu par problēmu neuzskata 30%

© Pixabay

Lielākā daļa respondentu (70%) neatzīst par pieņemamu partnera uzraudzīšanu bez viņa piekrišanas, tomēr ievērojama daļa aptaujāto (30%) vispār nesaskata problēmu un uzskata, ka noteiktos apstākļos tas ir pieļaujams, liecina "Kaspersky" veiktais pētījums.

Turklāt "Kaspersky" pārskats par aptauju "Digitālā vajāšana attiecībās", ko 2021.gada septembrī internetā veica "Sapio Research", liecina, ka 15% respondentu visā pasaulē partneris ir pieprasījis instalēt uzraudzības lietotni. Diemžēl 34% no tiem, kas norādījuši šo atbildi, jau ir cietuši arī no partnera vardarbības.

Sadarbības partneri, kas konsultēja saistībā ar pētījumu, bija eksperti vardarbības ģimenē jautājumos no citām Koalīcijas pret stalkerprogrammatūru dalīborganizācijām: Austrālijas vardarbības ģimenē apkarošanas dienestu jumta organizācijas "Wesnet", Francijas sieviešu tiesību aizsardzības organizācijas Ibertīnes Oklēras centrs, ASV Valsts tīkla vardarbības izskaušanai ģimenē (NNEDV), Apvienotās Karalistes upuru atbalsta labdarības organizācijas "Refuge" un Eiropas jumta biedrības darbam ar vardarbības veicējiem ģimenē WWP EN.

"Ir bīstami ar aizdomām par neuzticību attaisnot jebkāda veida kontroli pār partneri. Profilaktiskas kampaņas, kas veltītas ierobežojošas kontroles, greizsirdības un neuzticības jautājumiem, būtu vērtīgs līdzeklis cīņā pret šādu attieksmi," paskaidro Eiropas Tīkla darbam ar vardarbības veicējiem ģimenē (WWP EN) pētniecības un attīstības vadītāja Berta Valja-Kasteljo.

Iegūtie rezultāti liecina, ka uzraudzība tiešsaistē var būt viens no veidiem, kā īstenot ierobežojošu kontroli partnerattiecībās. Stalkerprogrammatūra ir komerciāli pieejama programmatūra, kas ir paslēpta ierīcē un nodrošina piekļuvi milzumam personas datu, piemēram, ierīces atrašanās vietai, pārlūka hronikai, īsziņām vai sociālo mediju tērzētavām, tāpēc nepārsteidz, ka tā var kalpot par vēl vienu instrumentu vardarbīgās attiecībās.

"Es patiešām aicinu ikvienu, kas tiek vajāts vai nu reālajā dzīvē, vai izmantojot stalkerprogrammatūru, un kas uzskata, ka būtu bīstami pretoties varmākam, sazināties ar organizāciju, kura apkaro vardarbību ģimenē, lai saņemtu padomu un atbalstu," norāda Austrālijas vardarbības ģimenē apkarošanas dienestu jumta organizācijas "Wesnet" izpilddirektore Kārena Bentlija.

"Valsts tīkls vardarbības izskaušanai ģimenē ir gandarīts, ka "Kaspersky" veic pasākumus, lai palielinātu izpratni par privātumu un stalkerprogrammatūru izmantošanu partnerattiecībās. Ir nepieciešams vairāk datu par šo jomu, un mēs ceram, ka šī informācija tiks izmantota, lai uzlabotu cietušo drošību un privātās dzīves aizsardzību," komentē Valsts tīkla vardarbības izskaušanai ģimenē (NNEDV) Drošības tīkla projekta direktore Ērika Olsena.

Svarīgākais