Somijā degustē 200 gadus vecu šampanieti

Somijai piederošo Ālandu salu galvaspilsētā Marienhamnā notikusi neparasta degustācija – atkorķēts šampanietis, kas Baltijas jūras dzelmē nogrimušā kuģa vrakā atradies gandrīz 200 gadus.

168 pudeles šampanieša šā gada jūlijā tika atrastas kādā pie Ālandu salām nogrimuša kuģa vrakā. Speciālisti apgalvo, ka šampanietis pudelēs pildīts XIX gadsimta sākumā, tātad tas ir gandrīz 200 gadus vecs. Kaut gan uz pudelēm nebija etiķešu, šampaniešu pazinējiem izdevies identificēt vairākus zīmolus – vismaz trīs pudeles ir slavenās kompānijas "Veuve Clicquot" ražojums, bet pārējās pildītas kompānija "Juglar", kas pārtraukusi eksistenci. Pateicoties "Veuve Clicquot", vēsturniekiem izdevies noteikt šampanieša vecumu – uz korķa atrasts komētas zīmējums, un arhīva dokumentos noskaidrots, ka komēta virs Šampaņas provinces novērota 1811. gada vasarā. Pēc vīna ražotāju domām, neparastā parādība piešķīrusi tā gada ražas vīnam lielisku garšas buķeti.

Degustācijas laikā atkorķētas pa vienai "Veuve Clicquot" un "Juglar" pudelei, un degustatori bijuši sajūsmā. "Pudeles jūras dibenā uzglabājušās labāk nekā smalkākajos vīna pagrabos," sacījis viens no pasaules vadošajiem šampanieša ekspertiem Rikards Julīns.

Uz pasākumu bija aicināts arī kapteinis Kristiāns Ekstrēms, kura vadībā notika šampanieša izcelšana. Piedalīties degustācijā viņam gan nepiedāvāja, taču Ekstrēms par to nebija apvainojies. "Patiesību sakot, mēs vienu pudeli atkorķējām un iztukšojām jau uzreiz pēc izcelšanas." Ālandu salu valdība paziņojusi, ka plāno izsolīt vismaz pa pudelei no abiem vīna veidiem. Tiek uzskatīts, ka to cena pārsniegs 100 000 eiro. Daļa no vraka izceltā šampanieša paliks muzejā.

Svarīgākais