ES ziņojums: piecu dienu karu uzsāka Gruzija

© Scanpix

Ilgi gaidītajā ar Eiropas Savienības atbalstu tapušajā ziņojumā par pagājušā gada augusta Gruzijas un Krievijas militārā konflikta iemesliem norādīts, ka kara sākumā vainojama Gruzija, kurai nav bijis tiesību izdarīt militāru triecienu pa separātisko Dienvidosetiju.

Ziņojuma autori norāda, ka Krievijai, kuras miera uzturēšanas spēki atradās Dienvidosetijā, bijušas tiesības uz atbildes triecienu, taču tajā pašā laikā Maskavas spēka lietošana bijusi pārmērīga. Ziņojuma autori kritizē faktu, ka Krievija pārcēla karadarbību ārpus Dienvidosetijas teritorijas.

Tajā pašā laikā norādīts, ka Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarības pasludināšana bijusi nelikumīga un par tādu pašu uzskatāma šo separātisko Gruzijas provinču neatkarības atzīšana. Kā zināms, līdz šim Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību atzinušas tikai Krievija, Nikaragva un Venecuēla.

Ziņojumā norādīts, ka visas konfliktā iesaistītās puses pārkāpušas humānos principus un saglabājas augsta iespēja, ka gaidāma jauna konfrontācija. Gruzija, reaģējot uz ziņojumu, jau uzsvērusi, ka tas pierādot - Krievija ilgstoši gatavojusies karam un tikai meklējusi piemērotu ieganstu.

Svarīgākais