Viļņā stādīs pīlādžu aleju, apliecinot atbalstu Baltkrievijas brīvības centieniem

© Vilius Zlotkus/Scanpix/Leta

Viļņā, netālu no Lietuvas Seima ēkas, tiks stādīta pīlādžu aleja, lai simboliski apliecinātu atbalstu Baltkrievijas brīvības centieniem.

Otrdien starp diviem tuvākajiem tiltiem pār Neres upi paredzēts iestādīt 16 pīlādzīšu - tik daudz, cik mēnešu pagājis kopš pērn kaimiņvalstī notikušajām falsificētajām prezidenta vēlēšanām, pēc kurām autoritārā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīms vardarbīgi apspieda opozīcijas protestu kustību.

Kā preses konferencē pastāstījis parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Ģiedrjus Surplis, koku stādīšanas akcija "Baltkrievijas aleja. Demokrātijas sardzē" iecerēta, lai parādītu, ka Lietuvas pilsoņi stāv Baltkrievijas brīvības sardzē.

Pēc viņa teiktā, pavasarī, kolīdz laikapstākļi atļaus, aleja tiks papildināta ar jauniem kociņiem - pa vienam par katru mēnesi pēc negodīgajām vēlēšanām, tā atgādinot, ka Baltkrievijas sabiedrības mērķis - ievēlēt prezidentu demokrātiskā ceļā - vēl aizvien nav sasniegts un joprojām turpinās represijas pret pilsoņiem, kuri vēlas panākt valstī pārmaiņas.

Kociņus stādīs Lietuvas Politieslodzīto un izsūtīto savienības, Neatkarības akta signatoru kluba, Lietuvas Uzņēmējdarbības konfederācijas, Viļņas Universitātes, Mīkola Romera universitātes, Viļņas Ģedimina Tehniskās universitātes, Eiropas Humanitārās universitātes, Lietuvas Studentu savienības, Lietuvas Jauniešu padomes, skautu un ateitininku organizāciju, Lietuvas un Baltkrievijas Žurnālistu savienību un Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas biroja pārstāvji.

"Kāpēc tieši pīlādži? Lietuviešu mitoloģijā mēs pīlādzi pazīstam kā koku, kas pasargā no ļaunuma un nevēlamas ietekmes, dod mieru un atbaida raganas, burvjus un īpaši velnus," skaidrojis deputāts. "Turklāt visi, kas interesējas par medicīnu, zina, ka pīlādži ir vitamīnu avots, un mēs esam izvēlējušies pīlādžus kā vitamīnu avotu Baltkrievijas demokrātijai."

Svarīgākais