Japānā par policijas suni kļūst čivava

Nepieciešamās pārbaudes, lai stātos policijas dienestā, Japānā sekmīgi veicis septiņus gadus vecais Momo jeb Persiks. Tas nebūtu nekas īpašs, ja vien Momo nebūtu nieka trīs kilogramus smags garspalvu čivavas sugas šunelis, kurš diezgan amizanti izskatās uz dienestā dominējošo vācu aitusuņu fona.

"Gadījumi, kad čivavas kļūst par policijas suņiem, ir samērā reti. Patiesību sakot, es nevienu tādu nevaru atcerēties," sarunā ar BBC sacījusi Japānas rietumu provinces Naras policijas departamenta pārstāve. Brūni baltais Momo bija viens 32 kandidātiem (pavisam konkursā piedalījušies 70 suņi), kuri sekmīgi veikuši uzdevumu, kas saistīts ar pazudušu personu meklēšanu, – nepilnu piecu minūšu laikā atradis meklējamo personu, tikai paostot tās cepuri.

"Darbam meklēšanas nodaļā var pieteikt jebkuras šķirnes suņus," norādījusi japāņu policiste, uzsverot, ka Momo uzdevums nebūs, piemēram, aizturēt bruņotus noziedzniekus. Turklāt čivavas auguma parametri reizēm varot kalpot par lielu priekšrocību – šunelis var iespraukties vietās, kur krietni prāvākie kolēģi, piemēram, tie paši aitusuņi, būs bezspēcīgi. "Ja pēc zemestrīces jāmeklē mazi bērni, tas var izrādīties izšķiroši," sacījusi policijas pārstāve.

Aģentūra AFP vēsta, ka pie dienesta pienākumu pildīšanas Momo ķersies janvārī, – pagaidām šuneli gaida nopietns apmācības kurss. Atbildot uz bažām par to, kā jauno kolēģi uzņems lielie policijas suņi, policijas pārstāve atbildējusi, ka par to neesot jāuztraucas, – suņi policijas bāzē nedzīvojot lielā barā, katram ir ierādīta sava vieta, un kontaktu to starpā faktiski nav.

Svarīgākais