Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvieši Lielbritānijā 18. novembra svētkus svin bez kovida ierobežojumiem

© Vladislavs Proškins/F64

Lai gan Latvijas vēstniecība Lodonā nolēmusi solidarizēties ar Latviju un plašu pasākumu par godu 18. novembrim nerīkot, tas nenozīmē, ka šos svētkus Lielbritānijā dzīvojošie latvieši šogad neatzīmētu.

Vitkombes un Bentamas ciemata hallē notiekošo svētku koncertu Anglijas rietumdaļā dzīvojošie latvieši varēja apmeklēt pat divas reizes - gan pulksten 11, gan pēc tam pulksten 14, LTV raidījumā "Panorāma" stāstīja Latvijas Televīzijas korespondente Lielbritānijā Ilze Kalve.

Pasākuma organizatore Elīna Balode norādīja: "Šajā apvidū uz šādu pasākumu sanākam pirmo reizi. Mēs rīkojam, jo mums pašiem ir bērni, un mēs gribam, lai mūsu bērni zina, kas šis ir par pasākumu. Un, ka mēs neesam vienīgie, kas šeit dzīvo, ka mums apkārt ir latvieši, uzņēmīgi latvieši. Ir latvieši, kas dejo, ir latvieši, kas dzied. Esam ļoti pārsteigti, visi atsaucās, visi ieradās, tā kā pasākums ir ļoti labi apmeklēts un visi ir gandarīti."

Visu laiku darbojās amatnieku tirdziņš, kur varēja iegādāties gan kārumus ikdienai, gan laicīgi sagādāt Ziemassvētku dāvanas. Britu mediji nepārtraukti aicina gatavoties Ziemassvētkiem laicīgi, jo darbaroku trūkuma dēļ iespējami tukši veikalu plaukti.

Makramē meistare Daiva Arājuma atklāja: "Šeit pinumi vispār, šķiet, ir ļoti populāri, man lielākais klientu loks ir tieši angļu klienti. Viņiem ļoti patīk lampas, man visbiežāk ir nācies taisīt. Sienu dekori, jā, daudz kas angļiem ļoti populāri."

Kā jau ierasts, lielākie aplausi tika mazajiem dejotājiem, bet kora dziesmām visi tika aicināti dziedāt līdzi.

VDPK "Pērkonītis" dejotāja Ilze Bērziņa pauda: "Jebkuram latvietim 18. novembris ir sirdij mīļi svētki. Vienalga, vai liels vai mazs, vai dzimtenē, vai šeit, tālumā. Bet sirdī mēs tāpat esam Latvijā visi kopā."

Savukārt cepēja Nadežda Drokša teica: "Esam prom no Latvijas, bet šeit atkal kopā esam - tā, kā Latvijā!"

Cittautieši ir ne tikai skatītāju rindās. Apmeklētājs Aleksis Manns sacīja: "Mana partnere Liene ir latviete. Kā var redzēt, pats neesmu latvietis. Viņa gribēja, lai es dziedu korī, bet neesmu labs dziedātājs, tad viņa teica - pamēģini tad dejot. Pamēģināju, un man iepatikās! Tas ir labs sports, pavisam savādāks, nekad neko tādu pirms tam neesmu darījis. Pārējie dejotāji ir brīnišķīgi, labi pavadām laiku. Pie reizes lēnā garā mācos arī valodu."

No Londonas koncertu baudīt bija ieradusies arī Latvijas vēstniece Ivita Burmistre, kuru amatnieki vēlāk negribēja laist prom neapdāvinātu. "Cauri laiku laikiem tas, kas Latviju ir darījis stipru, ir tās cilvēki. Latvija bija, ir un būs tik stipra, cik katrs no mums," viņa teica.