Pabeigts Lietuvas un Polijas elektrotīklu starpsavienojuma "LitPol Link" paplašināšanas projekts

© facebook.com

Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators "Litgrid" pabeidzis Lietuvas un Polijas elektrotīklu starpsavienojuma "LitPol Link" paplašināšanas projektu, kas tiek uzskatīts par svarīgāko no sinhronizācijas projektiem, jo Alītas tuvumā atjaunotā pārveides stacija no šā brīža vajadzības gadījumā varētu darboties sinhronā režīmā ar Kontinentālās Eiropas sinhrono apgabalu (CESA).

"Baltijas valstu sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīkliem pirmām kārtām ir nacionālās drošības projekts, kas ļaus Lietuvai, Latvijai un Igaunijai neatkarīgi pārvaldīt savas energosistēmas, darbojoties kopīgā frekvencē ar drošiem partneriem," uzsvēris Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis.

Sagatavošanās darbi četrās valstīs turpinās raiti, bet svarīgākais posms mums jau ir - tas ir atjaunotais starpsavienojums "LitPol Link", un tas nozīmē, ka turpmāk neviens mūs nevar atstāt kā enerģētiski izolētu salu - nepieciešamības gadījumā jua drīzumā varēsim pieslēgties kontinentālās Eiropas sinhronajai zonai."

Kā atgādinājis "Litgrid" ģenerāldirektors Roks Masjulis, pirms sešiem gadiem starpsavienojums "LitPol Link" Lietuvai kļuva par vārtiem uz Rietumiem elektroenerģijas tirdzniecībā, ļaujot to importēt un eksportēt starp Lietuvu un Poliju.

"Tagad šim savienojumam būs vēl lielāka loma - no 2025.gada tas visām trim Baltijas valstīm kļūs par vārtiem energosistēmu savienošanai ar partneriem Eiropā. Tuvākajos gados, kamēr izbūvēsim jūras savienojumu ar Poliju "Harmony Link", ierīkosim sinhronos kompensatorus un paveiksim citus iekšējo tīklu un sistēmas vadības sagatavošanās darbus, "LitPol Link" savienojums darbosies normālā režīmā - tāpat kā līdz šim, bet tagad tas jau kļuvis par ļoti nozīmīgu Baltijas valstu energosistēmu drošības garantu," viņš norādījis.

Starpsavienojuma "LitPol Link" paplašināšanas projekts ietvēra "LitPol Link" sadales stacijas, Alītas transformatoru apakšstacijas un līdzās esošo 330 kilovoltu un 110 kilovoltu elektrolīniju rekonstrukcijas darbus. Viens no galvenajiem atjaunotās "LitPol Link" sadales stacijas elementiem ir trīs 410/345/10,5 kV, 600 MVA autotransformatori - jaudīgākās šāda veida iekārtas Baltijas valstīs, kas ļaus saslēgt Baltijas un Eiropas elektrotīklus vienā frekvencē.

"Litgrid" kopā ar Polijas pārvades sistēmas operatoru PSE gatavojas izmēģināt sinhronu tīklu darbību starpsavienojumā "LitPol Link" gadījumam, ja neparedzētu apstākļu dēļu sinhronizācija būtu jāveic vēl pirms paredzētā termiņa - 2025.gada.

"LitPol Link" paplašināšanas projekta kopējā vērtība ir 22,5 miljoni eiro. Projekts līdzfinansēts no ES Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

Pēc sinhronizācijas esošās 500 megavatu jaudas "LitPol Link" vietā tirdzniecībai būs pieejams 700 MW jaudas savienojums "Harmony Link", savukārt "LitPol Link" no 2025.gada tiks izmantots tikai sistēmas vajadzībām.

Esošo 500 MW starpsavienojumu "LitPol Link", kas darbojas kopš 2015.gada, veido divas 163 kilometru 400 kilovoltu pārvades līnijas, kas Alītu Lietuvā savieno ar Elku Polijā, un pārveides stacija Alītā.

No 15 Lietuvas valdības apstiprinātajiem valsts nozīmes sinhronizācijas programmas projektiem pilnībā īstenoti četri. Paredzēts, ka līdz šā gada beigām tiks pabeigti gandrīz 40% no visiem sinhronizācijai nepieciešamajiem darbiem.

Pašlaik Latvija, Lietuva un Igaunija kopā ar Krieviju un Baltkrieviju vēl darbojas pēcpadomju IPS/UPS sistēmā, kas zināma kā elektroenerģijas loks BRELL, kurā frekvence tiek centralizēti regulēta Krievijā. Pievienoties kontinentālās Eiropas tīkliem, kas ļaus Baltijas valstu energosistēmām darboties sinhronā režīmā ar Poliju, Vāciju un citām Eiropas valstīm, paredzēts ne vēlāk kā 2025.gadā.

Svarīgākais