Lielbritānija par krīzi uz Polijas robežas: Krievijai šeit ir nepārprotama atbildība

© AFP/Scanpix/Leta

Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa svētdien aicinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iejaukties krīzes situācijā, kas izveidojusies uz Baltkrievijas robežas ar Poliju.

"Krievijai šeit ir nepārprotama atbildība. Tai jāpiespiež baltkrievu varasiestādes izbeigt krīzi un iesaistīties dialogā," Trasa norādījusi laikrakstā "Sunday Telegraph" publicētajā komentārā.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Trasa norādījusi, ka migrācijas krīzes izraisīšana ir kārtējais Lukašenko solis "reģionālās drošības apdraudēšanai".

"Viņš izmanto izmisušos migrantus kā bandiniekus savos centienos izsaukt nestabilitāti un noturēties pie varas, neatkarīgi no cilvēciskās cenas," uzsvērusi ministre. "Apvienotā Karaliste neizliksies neko neredzam. Mēs būsim kopā ar saviem sabiedrotajiem reģionā, kas atrodas uz brīvības robežas."

Lielbritānija ceturtdien uz Poliju nosūtīja desmit militārpersonu lielu komandu, lai sniegtu atbalstu tās robežas nostiprināšanai.

Trasa arī aicinājusi eiropiešus iebilst pret gāzesvadu "Nord Stream 2", kas pa Baltijas jūras dibenu savieno Krieviju ar Vāciju, norādot, ka tas ļaus Maskavai "pastiprināt kontroli pār tām valstīm, kas atkarīgas no šīs gāzes".

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais