Baltkrievijas ārlietu ministrs apsūdz Eiropas Savienību migrantu krīzes izprovocēšanā

© Russian Foreign Ministry/TASS/Scanpix/Leta

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs apsūdzējis Eiropas Savienību (ES) migrantu krīzes izprovocēšanā un pārmeta blokam, ka tas noraidījis sarunas par pasākumiem robežas stiprināšanai.

"Mēs būtu ieinteresēti atrisināt krīzi pēc iespējas ātrāk," intervijā Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" izteicies Makejs.

Viņš norādīja uz ES pērnā gada lēmumu apturēt finansējumu Baltkrievijas projektiem robežas stiprināšanai un migrantu izvietošanas centru būvei.

Finansējums tika pārtraukts, Rietumiem piemērojot sankcijas Minskai par opozīcijas apspiešanu.

Atbildot uz to, Minska apturēja vienošanos ar Briseli par nelegālo imigrantu atpakaļ uzņemšanu.

"Mēs piedāvājām Eiropas Savienībai rīkot konsultācijas par šo jautājumu, taču saņēmām atteikumu," norādījis Makejs.

"Kopš tā laika mēs neskaitāmas reizes esam ierosinājuši uzsākt dialogu par šo jautājumu, taču neesam saņēmuši pozitīvu atbildi," piebildis ministrs.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Makejs intervijā apgalvojis, ka krīze esot rezultāts "Eiropas Savienības neapdomīgajai politikai saistībā ar valstiskuma iznīcināšanu vairākās valstīs".

Viņš piebildis, ka Baltkrievija veiks "visizlēmīgākos pasākumus", lai novērstu konfliktu uz robežas.

Svarīgākais