Polija svin neatkarības atjaunošanas 103 gadadienu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Polija šodien atzīmē 103 gadskārtu kopš neatkarības atjaunošanas.

Augstākās Polijas amatpersonas šorīt piedalījās svētku dievkalpojumā un vēroja sardzes maiņu pie Nezināmā kareivja kapa Varšavā.

Polijas prezidents Andžejs Duda un viņa kundze Agata Kornhauzere-Duda noliks vainagus pie Polijas neatkarības tēvu, valstsvīru un līderu Juzefa Pilsudska, Vinsenti Vitosa, Romāna Dmovska un Ignacija Jana Paderevska pieminekļiem.

Polijas Aizsardzības ministrija par godu Neatkarība dienai ielaidīs apmeklētājus 103 armijas izvietojumos.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks norādījis, ka šīs kampaņas mērķis ir godināt Polijas karavīrus un robežsargus, kas "aizstāv valsts robežas" pašreizējā migrantu krīzē.

Varšavā šodien plānots arī ikgadējais Neatkarības dienas gājiens, kura laikā par drošību ielās gādās tūkstošiem policistu. Arī Neatkarības marš šogad veltīts robežas aizstāju godināšanai.

Varšavā šodien Krakovas priekšpilsētas ielā notiks arī Neatkarības dienas festivāls, kura ietvaros Varšavas Universitātes laukumā uzstāsies slaveni poļu popmūzikas dziedātāji, bet ielas pretējā pusē būs dažādas darbnīcas, notiks izrādes un koncerti bērniem.

Neatkarības dienas priekšvakarā Varšavas Nacionālajā teātrī notika svinīgs koncerts, kas šodien tiks pārraidīts Polijas Radio.

Polija, kas ilgāk nekā 100 gadus pēc tā sauktajām dalīšanām atradās Austroungārijas, Vācijas un Krievijas impēriju varā, savu neatkarību atkal pasludināja 1918.gada 11.novembrī.