Meksikā sākusies ANO klimata konference

Šodien, 29. novembrī Meksikas kūrortpilsētā Kankunā darbu sākusi kārtējā ANO klimata konference, kuras dalībnieki cer panākt vienošanos virknē būtisku jautājumu, kuros līdz šim nav izdevies pārvarēt domstarpības starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm.

Divu nedēļu ilgajā konferencē iecerēts panākt vienošanos par pasākumiem tropu mežu saglabāšanai, kā arī par to finansēšanu. Vienlaikus konferences dalībnieki cer panākt vienošanos par finansējumu, kas nepieciešams globālās sasilšanas seku novēršanai, kā arī oficiāli saskaņot jau nospraustos uzdevumus siltumnīcefekta gāzu izmešu samazināšanai.

Šie mērķi ir daudz pieticīgāki nekā tie, kas tika izvirzīti pirms pagājušā gada Kopenhāgenas konferences, kurā bija paredzēts panākt jaunu saistošu vienošanos par siltumnīcefekta gāzu izmešu samazināšanu, kurai vajadzēja nomainīt šobrīd vēl spēkā esošo Kioto protokolu. Taču Kopenhāgenas konference izgāzās, noslēdzoties ar nesaistošu mērķu deklarāciju, un pat to noraidīja virkne jaunattīstības valstu.

Īpaši asas ir abu pasaules lielāko siltumnīcefekta gāzu emitentu - ASV un Ķīnas - domstarpības.

Konferences priekšvakarā Meksikas prezidents Felipe Kalderons piesauca ekonomiskās iespējas, kādas radot klimata izmaiņu apkarošana, tādējādi cenšoties mazināt neuzticību, kuru radījuši iepriekšējie klimata samiti.

Meksikas prezidents norādīja, ka konferences galvenā uzmanība būs pievērsta globālās sasilšanas izraisīto seku novēršanai.