Somiju kritizē par čigānu repatriāciju

Hinduisti izteikuši spēcīgu kritiku saistībā ar četrdesmit roma (čigānu) izcelsmes iedzīvotāju repatriāciju no Somijas galvaspilsētas, Helsinkiem, uz Rumāniju.

«Tas ir vienkārši necilvēcīgi, nepārtraukti slikti attiekties pret nabaga romu tautības cilvēkiem. Kas noticis ar bezrobežu Eiropu,» jautājis hindu pārstāvis Rajans Zeds (Rajan Zed).

Helsinku valdība izrādās iet Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy) pēdās, kas izdzen romus no valsts, sacījis Zeds, Pasaules hinduisma apvienības prezidents.

Saskaņā ar iepriekšējiem ziņojumiem, pagājušajā gadā Helsinkos demontētas dažas romu nometnes, nenodrošinot citu izmitināšanas alternatīvu. Tikmēr līdzīgas apmetnes Helsinkos, kurās dzīvo bezpajumtnieki un alkoholiķi, palikušas neskartas, ziņo ANI.

Arī šā gada augustā notikušas līdzīgas romu apmetņu demontācijas.

Pagājušo nedēļu Helsinku pilsētas dome paziņoja, ka vienojusies ar četrdesmit romu tautības cilvēkiem, kuriem tiks iedota nauda un prāmju biļetes uz Tallinu, lai tie varētu veikt tālāko ceļu uz Rumāniju. Katra biļete izmaksājusi 300 eiro.

Amatpersonas norādījušas, ka tas, vai romi neatgriežas pēc kāda laika Somijā, netiks uzraudzīts, tā kā valdība uzskata, ka romi norunu nepārkāps, vēsta Helsinki Times.