Ķīna lepojas ar vēsturisku notikumu valsts kosmosa izpētē

© cnn.com

Ķīniešu astronaute Van Japinga svētdien iegāja Ķīnas vēsturē, kad kļuva par pirmo sievieti valstī, kas veikusi pilnu iziešanu kosmosā, ziņo Nacionālā kosmosa aģentūra.

Saskaņā ar Ķīnas kosmosa aģentūras sniegto informāciju Vana un viņas kolēģis astronauts Džajs Džigangs, divi no trīs cilvēku komandas, kas pašlaik atrodas Ķīnas jaunajā Tiangong kosmosa stacijā, šodien agri no rīta veiksmīgi pabeidza 6,5 ​​stundu iziešanu kosmosā.

Komanda stacijas robotizētajai rokai uzstādīja piekares ierīci un pārvades savienotājus, vēsta valsts. Viņi arī pārbaudīja atbalsta aprīkojuma, tostarp Ķīnā ražotā skafandra, drošību.

cnn.com

Šī ir pirmā reize, kad apkalpe ir izgājusi no stacijas kopš ierašanās 16. oktobrī.

Atrodoties kosmosā Vanga pamāja ar roku skatītājiem uz Zemes un sacīja, ka jūtas lieliski, video, ko publicējis lidojuma vadības centrs, kas kopš tā laika ir kļuvis populārs Ķīnas sociālajos medijos.

"Kad es pirmo reizi paskatījos ārā pa logu, es sapratu dzīves spēka patieso nozīmi... tāds skaistums bija vienkārši neaptverams," viņa teica.

Valsts mediji un CMSA uzsvēra nozīmību, pirms Vanas tikai 15 sievietes visā pasaulē veikušas izgājienus kosmosā kopš 1984. gada, kad padomju astronaute Svetlana Savitskaja kļuva par pirmo, kas to veica. Līdz šim lielākā daļa sieviešu kosmosā ir bijušas amerikāņu NASA astronautes.

Neraugoties uz Vangas uzslavām no oficiālajiem kanāliem un valsts plašsaziņas līdzekļiem, liela daļa atspoguļojumu ietvēra arī dzimumu izteiksmes, kas iemūžināja stereotipus par atšķirībām starp vīriešiem un sievietēm.

Shenzhou-13 apkalpe sešus mēnešus ilgās uzturēšanās laikā veiks vēl vienu vai divus izgājienus kosmosā, kas ir ilgākais ķīniešu astronautu darbs kosmosā.

Ķīnas mērķis ir līdz 2022. gada decembrim nodrošināt staciju ar apkalpi un tās darbību. Tas ir ambiciozs mērķis. Septembrī trīs citi Ķīnas astronauti veiksmīgi pabeidza trīs mēnešu uzturēšanos stacijā, kuras laikā viņi strādāja pie stacijas pamata moduļa un veica divus izgājienus kosmosā, lai uzstādītu aprīkojumu.

Pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais