Ukrainā politiski un ekonomiski ierobežos oligarhus

© AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien parakstīja likumu par oligarhu politiskās un ekonomiskās ietekmes ierobežošanu, bet kritiķi bažījas, ka tas tiks izmantots pret viņa pretiniekiem.

Jaunais likums paredz, ka oligarhi nevar finansēt partijas, politiskas reklāmas vai demonstrācijas, kā arī tiek izslēgti no privatizācijas.

"Tagad visi uzņēmēji būs vienlīdzīgi likuma priekšā un nevarēs nopirkt privilēģijas," tviterī rakstīja Zelenskis.

Jaunais likums paredz oligarhu reģistra izveidošanu. Šajā reģistrā iekļautajiem nākamo 10 gadu laikā vairs nebūs atļauts finansiāli atbalstīt politiskās partijas un piedalīties privatizācijā, un viņiem būs pienākums sniegt ziņas par saviem aktīviem.

Par oligarhiem tiks atzīti tie, kas atbilst trim no četriem kritērijiem, starp kuriem ir politiska ietekme, īpašumtiesības uz medijiem, un īpašumtiesības uz uzņēmumiem, kuriem ir monopola statuss vai kuru vērtība pārsniedz 90 miljonus ASV dolāru.

Nacionālā drošības un aizsardzības padome, kuru tieši ieceļ prezidents, noteiks, kurš ir pelnījis iekļaušanu oligarhu reģistrā. Daudzi ir satraukti, ka šī padome varētu ļaunprātīgi izmantot savas pilnvaras.

Šis likums skar Zelenska patronu - miljardieri un bijušo valsts amatpersonu Igoru Kolomoiski, kā arī viņa pretinieku - eksprezidentu miljonāru Petro Porošenko, kurš kopš 2019.gada ir Ukrainas parlamenta deputāts un kuram pieder vairāki telekanāli.

Likuma parakstīšana aizkavējās, jo bijušais parlamenta spīkers Dmitro Razumkovs bija aicinājis neatkarīgu komiteju izskatīt šī likuma projektu.