G20 valstis vienojušās par globālās sasilšanas ierobežošanu līdz 1,5 grādiem

© AFP/Scanpix/Leta

G20 valstis vienojušās par nepieciešamību ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas, svētdien ziņo vairāki avoti.

Trīs avoti ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka diplomāti apstiprinājuši samita noslēguma paziņojumu, kurā paustā apņemšanās būs ambiciozāka nekā ANO konferencē pirms sešiem gadiem.

2015.gadā ANO klimata konferencē Parīzē tika aicināts ierobežot globālo sasilšanu krietni zem diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas, un, ja iespējams, līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Samita noslēguma paziņojumā, kas gaidāms vēlāk šodien, būs runāts par globālās sasilšanas ierobežošanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Iepriekš AFP redzētie melnraksti liecināja, ka G20 valstis nenāks klajā ar stingru solījumu attiecībā uz 1,5 grādu mērķi, taču amatpersonas strādāja visu nakti, lai padarītu paziņojuma valodu stingrāku.

G20 valstis ir atbildīgas par aptuveni 80% oglekļa emisijas. Šo valstu solījums rīkoties būtu tik ļoti nepieciešamais stimuls ANO klimata konferencei COP26, kas šodien sākas Glāzgovā.

Sākot oficiālās diskusijas par klimata pārmaiņām G20 samita otrajā un pēdējā dienā, Itālijas premjerministrs Mario Dragi aicināja kolēģus tēmēt augstu.

"Šodien pieņemtajiem lēmumiem būs tieša ietekme uz Glāzgovas samita panākumiem," sacīja Dragi.

"Mums ir jānosaka ilgtermiņa mērķi, kas atbilst Parīzes vienošanās mērķiem, un jāveic īstermiņa izmaiņas, lai tos sasniegtu," viņš piebilda.