Ziemeļkoreja draud ar karu

© Scanpix

Vakar Dienvidkorejai piederošajā Jonjonas salā atkal bijusi dzirdama artilērijas kanondāde, taču no 12 kilometrus attālā Ziemeļkorejas krasta izšautie lādiņi krituši Dzeltenajā jūrā Ziemeļkorejas teritorijā.

Phenjanas veiktie brīdinājuma šāvieni laika ziņā sakrita ar oficiālās ziņu aģentūras KCNA izplatīto brīdinājumu, ka ieplānotie ASV un Dienvidkorejas jūras spēku manevri tuvina Korejas pussalu kara slieksnim.

Reuters, atsaucoties uz dienvidkorejiešu televīzijas kompāniju YTN, vēsta, ka no Ziemeļkorejas armijas bāzes izšauti aptuveni 20 šāviņu. Lai gan tas tiek uzskatīts tikai par psiholoģisku uzbrukumu, Jonjonas salā esošie dienvidkorejiešu civiliedzīvotāji drošības labad patvērumu meklējuši patvertnēs, bet armijas vienības atradušās paaugstinātā kaujas gatavībā. Dienvidkorejas aizsardzības ministrija paziņojusi, ka nepieciešamības gadījumā spēs uz Ziemeļkorejas provokācijām atbildēt ar spēcīgu militāru triecienu pa tās karabāzēm, kas atrodas Dzeltenās jūras piekrastē.

AFP atgādina, ka otrdien izcēlās stundu ilga apšaude starp abu Korejas pussalas valstu bruņotajiem spēkiem. No Ziemeļkorejas uz Jonjonu tika izšauti aptuveni 200 lā-diņu, kas nogalināja četrus un ievainoja 18 cilvēkus, kā arī izraisīja ugunsgrēkus vismaz 20 ēkās. Dienvidkoreja atbildēja ar vismaz 80 šāvieniem, taču nav informācijas par to, kādi postījumi nodarīti Ziemeļkorejas militārajiem objektiem. Ziemeļkoreja apgalvojusi, ka tikai atbildējusi uz pretinieku atklāto uguni, savukārt Seula uzstāj, ka uzbrukums bijis neizprovocēts.

Vakar laikā, kad Ziemeļkorejas armija veica brīdinājuma šāvienus, šīs valsts amatpersonas izplatījušas paziņojumu, kurā brīdinājušas Dienvidkoreju un ASV atturēties no militārajiem manevrriem Dzeltenajā jūrā netālu no abu Korejas valstu robežas. BBC atgādina, ka atšķirībā no sauszemes robežas Ziemeļkoreja neatzīst 1953. gadā ANO spēku noteikto jūras robežu. Plānots, ka četru dienu ilgie manevri, kuros piedalīsies arī ASV aviācijas bāzes kuģis George Washington, kas ir ceļā uz Dzelteno jūru, sāksies svētdien. Phenjanas varas iestāžu kontrolētās ziņu aģentūras KCNA izplatītajā paziņojumā Ziemeļkoreja apsūdzējusi "ASV imperiālistus un Dienvidkorejas marionetes ieroču žvadzināšanā", brīdinot par iespējamu karu. Paziņojumā gan nav precizēts, vai Ziemeļkoreja ir gatava rīkoties, lai izjauktu plānotos manevrus, ziņo AP.