Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Polijai piespriež miljons eiro dienā lielu sodanaudu par ES prasību ignorēšanu

© Scanpix

Polijai būs jāmaksā vienu miljonu eiro liela sodanauda dienā, jo tā nav ņēmusi vērā Eiropas Savienības prasības atcelt daļu no pretrunīgi vērtētajām tieslietu sistēmas reformām. Šādu lēmumu trešdien pieņēma Eiropas Savienības Tiesa, informē lsm.lv. 

Saskaņā ar spriedumu nauda jāmaksā Eiropas Komisijai, kas septembrī lūdza piemērot sodanaudu Polijai par Eiropas Savienības Tiesas iepriekšējo lēmumu ignorēšanu. Proti, jau jūlijā tā izdeva Varšavai rīkojumu nekavējoties apturēt Augstākās tiesas disciplinārās kameras aktivitātes, jo tā negarantējot taisnīgumu un neatkarību.

Polijas tieslietu ministra vietnieks Sebastians Kaleta piespriesto sodanaudu nosaucis par “uzurpāciju un šantāžu”.

Beļģijas premjers Aleksandrs De Kro brīdina Poliju neizturēties pret Eiropas Savienību kā pret “bankomātu” savas ekonomiskās labklājības celšanai, vienlaikus neievērojot kopienas tiesiskuma principus.

“Tiem, kuri sniedz musinošas intervijas un uzskata par nepieciešamu “Financial Times” izsludināt jaunu pasaules karus - jūs spēlējat bīstamu spēli, jūs spēlējaties ar uguni, karojot ar Eiropas kolēģiem iekšpolitisku apsvērumu dēļ,” brīdina De Kro.

“Lielākā daļa dalībvalstu - no Baltijas līdz Portugālei - piekrīt, ka mūsu Savienība ir vērtību savienība, nevis naudas bankomāts. Nevar kabatā sabāzt visu naudu, bet atteikties no vērtībām.”

Polijas premjers Mateušs Moraveckis šonedēļ intervijā laikrakstam “Financial Times” apsūdzēja Eiropas Savienību par draudēšanu ar “trešo pasaules karu”, jo tā pieprasa Polijai ievērot tiesu neatkarību un bloka tiesību aktu pārākumu, kā arī pārmeta Eiropas Savienībai, ka tā tur ieroci pie Polijas galvas, pieprasot atcelt tieslietu reformas.

Domājams, situāciju sarunās Elizejas pilī trešdien apspriež arī Francijas un Polijas prezidenti. Varšavas un Briseles domstarpības par Varšavas īstenotajām tieslietu reformām Eiropas Savienības ieskatā apdraud demokrātiskās brīvības, bet Polija uzstāj, ka tās nepieciešamas korupcijas izskaušanai.