Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā aizturēts narkomūlis, kas no Latvijas ievedis lielu daudzumu narkotiku

© Ekrānuzņēmums no politsei.ee

Igaunijas muitnieki aizturējuši tā dēvēto narkomūli, kura Igaunijā no Latvijas lielā daudzumā ievedusi fentanilu.

Par narkomūļiem tiek dēvēti narkokurjeri, kas narkotikas transportē, paslēpjot tās savā ķermenī.

Kā norādīts Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes paziņojumā, automobilis "Škoda" ar Igaunijas reģistrācijas numuru 14.oktobrī aizturēts Pērnavā pēc ierašanās no Latvijas. Automašīnā līdz ar šoferi braukuši divi pasažieri.

Muitas darbiniekiem radušās aizdomas par iemesliem, kādēļ šie cilvēki apmeklējuši Latviju, tāpēc automašīnai veikta papildu pārbaude, piesaistot narkotiku meklēšanā apmācītu suni.

Nolemts vienu aizturēto norīkot uz medicīnisko pārbaudi Pērnavas slimnīcā, kur atklājies, ka šīs personas dzimumorgānos paslēpti divi prezervatīvi, kuros sabērta dzeltena viela. Eksprestestā noskaidrots, ka šī viela ir fentanils, bet precīzāku atbildi par tās sastāvu un koncentrāciju sniegs ekspertīze.

Atrasto narkotiku svars kopā ar prezervatīviem pārsniedzis 63 gramus. Par lielu tiek uzskatīts tāds narkotiku daudzums, kura pietiktu, lai izraisītu narkotisko vielu reibumu vismaz desmit cilvēkiem. Fentanila gadījumā tie ir 1,3 miligrami, bet 50 grami varētu izraisīt reibumu vairāk nekā 380 000 cilvēkiem.

Kā norādījis pārvaldes izmeklēšanas nodaļas Rietumu grupas vadītājs Pēters Paisuotss, fentanils ir īpaši bīstama narkotika, kas ļoti īsā laikā izraisa atkarību, un tieši no fentanila pārdozēšanas Igaunijā mirst visvairāk cilvēku.

Dažos gadījumos par nelikumīgu narkotiku pārvadāšanu lielā apjomā var draudēt pat mūža ieslodzījums.

Paisuotss piebildis, ka šai gadījumā "īpašu bīstamību radījis narkotiku transportēšanas veids (..), jo niecīgākais bojājums iesaiņojumā varēja izraisīt personas nāvi".

Igaunijas Rietumu apgabala prokuratūras prokurore Helga Ādamso pastāstījusi, ka mašīnas pasažieri iepriekš jau krimināli sodīti, viens no viņiem vairākkārt saukts pie atbildības par dažādiem ar narkotikām saistītiem noziegumiem.