Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Bikše apgalvo, ka saņēmis draudus savam akadēmiskajam darbam

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saeimas deputāts Aigars Bikše (AP) saistībā ar savu pozīciju augstākās izglītības jomā esot saņēmis draudus savam akadēmiskajam darbam kā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesoram, šodien politiķis paudis paziņojumā presei.

Bikše norāda, ka piektdien, 15.oktobrī esot saņēmis zvanu no LMA rektora Kristapa Zariņa, kurā rektors viņu esot informējis par Rīgas Stradiņa universitātes rektora Aigara Pētersona telefoniski izteiktu lūgumu "ietekmēt" viņa balsojumu par Saeimā skatītajiem Augstskolu likuma grozījumiem.

"Šāda lūguma pildīšana nozīmētu manu atbalstu esošai pozīcijai, kas turpinātu ierobežot iespējas ārvalstu augstskolu profesoriem kvalificēties profesora amatam medicīnas nozarē. No šāda piedāvājuma atteicos, norādot uz "Attīstībai/Par!" frakcijas politisko uzstādījumu, kas sakrīt ar manu iekšējo pārliecību - mums ir nepieciešama atvērta, konkurētspējīga augstākā izglītība," pauž Bikše.

Savukārt Zariņš norādīja, ka nevar komentēt telefonsarunas. Viņš arī norādīja, ka Bikše lobējot likuma grozījumus, kuru mērķis esot ļaut konkrētam ārvalstīs strādājošajam profesoram kļūt par profesoru Latvijas medicīnā, lai gan viņam neesot doktora grāda.

Zariņš arī norādīja, ka viņš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā ir gadu kopā ar citiem kolēģiem un deputātiem strādājis pie grozījumiem augstākās izglītības likumdošanā. Viņš norādīja, ka šajos jautājumos jaunākiem deputātiem varētu nebūt tik liela pieredze kā pieredzējušiem deputātiem, piemēram, Jānim Vucānam (ZZS), kuram ir augsta līmeņa akadēmiskā pieredze Latvijā, un Atim Zakatistovam, kuram ir pieredze Kanādas akadēmiskajā jomā, un kuru viedoklī būtu jāieklausās.

Bikše no savas puses skaidroja, ka ir jādod iespēja Latvijā strādāt arī angliski runājošo valstu profesoriem, kuri profesora amatu šajās valstīs ieņem bez doktora grāda, jo profesora amats viņiem ir piešķirts par zinātniekiem sasniegumiem un pētnieciskajiem rakstiem.

Savukārt LMA rektors Zariņš norādīja, ka gan medicīnā, gan mākslas zinātnē profesora amata iegūšanai ir nepieciešams doktora grāds, kas apliecina profesora sasaisti ar zinātni. Daudzi medicīnas nozares pārstāvji esot izbrīnīti, kā var diskutēt par profesora amata piešķiršanu bez doktora grāda.

Bikše norādīja, ka jau otro reizi no Zariņa puses esot izskanējuši draudi, ka Bikšes politiskā pozīcija atsauksies uz viņu kā akadēmijas profesoru. Pirmais gadījums ap Ziemassvētkiem bijis par citiem likuma grozījumiem, kad Zariņš esot Bikšem norādījis, ka "kas tev tur vispār sanāks" pēc atgriešanās akadēmijā, pastāstīja politiķis.

Savukārt 15.oktobra sarunā Zariņš Bikšem esot paudis, ka deputāts pēc atgriešanās darbā akadēmijā "redzēs", kas ar viņu notiks. Bikše norāda, ka LMA rektors esot paudis, ka deputāta nostāja ietekmēs manu pozīciju Mākslas akadēmijā. "Saskatu rektora izteikumos klajus draudus - kā izglītības iestādes vadītājam viņam ir pieejams plašs klāsts ar administratīviem paņēmieniem, kuri manu pasniedzēja darbu var padarīt nepanesamu," uzsver Bikše.

Politiķis ir nepatīkami pārsteigts par kolēģa Zariņa centieniem "ar draudiem" ietekmēt likumdošanas darbu kādas nelielas grupas vai dažu personu interesēs. "Augstskolas un jebkuras valsts institūcijas pārvaldībai ir jānotiek visas sabiedrības interesēs - augstākā izglītība nevar būt dažu priviliģētu interešu pārstāvju smilšu kaste," teikts deputāta paziņojumā.

Bikše uzsver, ka atklātā norāde uz sekām, kādas varētu deputātu piemeklēt, ja veiks "nepareizu" balsojumu, ir nepieņemama un, "manuprāt, ved uz valsts nozagšanu". "Šis gadījums noteikti pierāda, ka šobrīd iecerētā augstskolu pārvaldes reforma ir solis pareizā virzienā," uzsver AP politiķis.