Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas premjers sola aizliegt prostitūciju

© Andrius Ufartas /F64

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess svētdien solījis aizliegt valstī prostitūciju, šādi pildot Sociālistu partijas vēlēšanu manifestā pausto apņemšanos.

Uzrunājot atbalstītājus partijas kongresā Valensijā, premjers norādīja, ka prostitūcija ir sieviešu paverdzināšana.

Spānijā prostitūcija tika dekriminalizēta 1995.gadā, bet atbilstoši ANO aplēsēm 2016.gadā Spānijas seksa industrijas vērtība bija 3,7 miljardi eiro.

2009.gada pētījumā tika konstatēts, ka viens no trim Spānijas vīriešiem maksājis par seksu.

Savukārt citā 2009.gada ziņojumā minēts, ka šis skaitlis varētu būt 39%, bet ANO 2011.gada pētījumā Spānija minēta kā trešais lielākais prostitūcijas centrs pasaulē aiz Taizemes un Puertoriko.

Prostitūcija šobrīd Spānijā netiek regulēta, un par maksas seksa pakalpojumu piedāvāšanu nav paredzēti sodi, ja vien tie netiek sniegti publiskās vietās.

Tiesa gan, sutenerisms un starpniecība starp prostitūtu un potenciālo klientu ir nelegāla.

Kopš dekriminalizācijas industrija ir uzplaukusi, un atbilstoši aplēsēm Spānijā prostitūcijā nodarbināti aptuveni 300 000 sieviešu.

2019.gadā Sančesa partija vēlēšanu manifestā iekļāva solījumu aizliegt prostitūciju, ar šo soli piesaistot vairāk sieviešu balsu.

Manifestā prostitūcija tika dēvēta par "vienu no nežēlīgākajiem nabadzības feminizācijas aspektiem un par vienu no nežēlīgākajām vardarbības formām pret sievieti".

Tomēr arī divus gadus pēc vēlēšanām priekšlikumi likumu grozījumiem nav iesniegti.

Spānijas pašreizējās sistēmas atbalstītāji norāda, ka tā sniegusi būtiskus labumus sievietēm, kas strādā šajā industrijā, un padarījusi viņu dzīvi drošāku.

Tiesa gan, pēdējos gados vairojušās bažas par risku, ka sievietes prostitūcijā nonāk cilvēku tirdzniecības ceļā.

2017.gadā Spānijas policija cilvēku tirdzniecības apkarošanas operācijā identificēja 13 000 sieviešu. No viņām 80% pret pašu gribu ekspluatējušas trešās puses, norādīja policija.