Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Mjanmas huntas līderis sola atbrīvot no ieslodzījuma 5000 protestētāju

© EPA/Scanpix/Leta

Mjanmas hunta atbrīvos vairāk nekā 5000 cilvēku, kas ieslodzīti cietumos par piedalīšanos protestos pret februārī notikušo valsts apvērsumu, kurā tika gāzta civilistu valdība, pirmdien pavēstīja huntas līderis.

Kopumā uz Tadingjuta jeb Gaismas svētkiem, kas tiek atzīmēti šomēnes, tiks atbrīvoti 5636 cietumnieki, sacīja ģenerālis Mins Auns Hlains.

Vardarbībā pēc apvērsuma nogalināti vairāk nekā 1100 cilvēku, vairāk nekā 8000 aizturēti, liecina vietējās monitoringa organizācijas aplēses.

Vairāk nekā 7300 visā valstī joprojām atrodas aiz restēm, lēš Politieslodzīto atbalsta apvienība.

Huntas līderis tuvākas detaļas par atbrīvojamajiem nesniedza.

Mjanmas varasiestādes jūlijā atbrīvoja vairāk nekā 2000 apvērsuma pretinieku protestu dalībnieku, arī pret huntas administrāciju kritiski noskaņotus žurnālistus.

Cietumā joprojām atrodas amerikāņu žurnālists Denijs Fensters, kas tika aizturēts 24.maijā.

Piektdien Dienvidaustrumāzijas valstu apvienība (ASEAN) izslēdza no gaidāma samita dalībnieku saraksta Mjanmas huntas līderi, ņemot vērā huntas īstenotos soļus Mjanmas krīzē.

Bloka ārlietu ministri nolēma, ka uz samitu no 26. līdz 28.oktobrim tiks uzaicināts Mjanmas "nepolitisks pārstāvis".

ASEAN, kas bieži tiek kritizēta kā bezzobaina, ieņēmusi stingrāku nostāju pēc tam, kad hunta liedza tās īpašajam sūtnim iespēju tikties ar visiem "procesa dalībniekiem". Viņu vidū, kā noprotams, bija domāta arī gāztā civilistu līdere Auna Sana Su Či.