Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Afganistānā sprādzienos šiītu mošejā vismaz 47 bojāgājušie; 70 cilvēki ievainoti

© EPA/Scanpix/Leta

Afganistānas dienvidu pilsētā Kandahārā piektdien sprādzienos šiītu mošejā dzīvību zaudējuši vismaz 47 cilvēki, bet 70 ievainoti, paziņoja Kandahāras kultūras un informācijas departamenta vadītājs no valstī valdošās islāmistu kustības "Taliban".

Sprādzienus Fatimijas mošejā sarīkoja teroristi pašnāvnieki, kad mošeja bija pilna ar dievlūdzējiem piektdienas lūgšanu laikā. To upuru skaits ir lielākais vienā dienā Afganistānā nogalināto skaits kopš ASV armijas izvešanas.

Par sprādzieniem sestdienas rītā uzņēmās atbildību džihādistu grupējums "Islāma valsts". Tie notikuši tieši nedēļu pēc tam, kad terorista pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā šiītu mošejā Kondozā valsts ziemeļos tika nogalināti 46 cilvēki un atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

Grupējums paziņojumā savos "Telegram" kanālos pavēstīja, ka divi "Islāma valsts Horasānā" (IS-K) spridzinātāji pašnāvnieki sarīkojuši atsevišķus uzbrukumus dažādās mošejas daļās.

Kāds dievlūdzējs, kurš uzbrukuma laikā bija mošejā, sacīja, ka notikuši četri sprādzieni - divi mošejā un divi ārpus tās.

Cits aculiecinieks, kurš bija atbildīgs par mošejas apsardzi, sacīja, ka redzējis divus spridzinātājus, no kuriem viens detonējis sprāgstvielas pie galvenajām durvīm, bet otrs atradies starp dievlūdzējiem mošejā. Mošejas apsardzes darbinieki nošāva citu uzbrukumā aizdomās turēto ārpus tās.

Gan kustība "Taliban", kas augustā sagrāba varu valstī, gan "Islāma valsts" Afganistānas atzars ir sunnītu ekstrēmistu kaujinieku grupējumi. To starpā ir atšķirības reliģijas un stratēģijas jautājumos, kas dažkārt noved pie asiņainām sadursmēm.

"Islāma valsts", kas uzskata šiītus par atkritējiem no ticības, kuri pelnījuši nāvi, ir uzņēmusies atbildību par vairākiem sprādzieniem ar cilvēku upuriem, kopš "Taliban" augustā sagrāba varu Afganistānā.