Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Mītiņā Tbilisi tūkstošiem cilvēku pieprasa atbrīvot Saakašvili

© Scanpix

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi ceturtdien mītiņā, pieprasot apcietinātā eksprezidenta Mihaila Saakašvili atbrīvošanu, pulcējās desmitiem tūkstošu protestētāju.

Atbilstoši ziņu aģentūras AFP korespondenta aplēsēm, mītiņā galvaspilsētas Brīvības laukumā un Rustaveli prospektā pulcējās aptuveni 50 000 cilvēku.

Pūlī bija redzami daudzi Gruzijas karogi, mītiņa dalībnieki eksprezidentam pauda atbalstu, saucot "Miša", kas ir Saakašvili vārda variants.

Saakašvili advokāts Nika Gvaramija nolasīja uzrunu, aicinot panākt ar Saakašvili galveno sāncensi, ietekmīgo uzņēmēju Bidzinu Ivanišvili, saistītās valdības galu.

"Gruzijai ir jāatgriežas uz tās prorietumnieciskā ceļa un jākļūst par demokrātijas, reformu un attīstības bāku," teikts vēstulē. "Ir pienācis laiks glābt Gruziju ar nacionālo vienotību un izlīgumu."

Atbalstītāji ceturtdien Tbilisi ieradušies no visas valsts.

Pirms protesta akcijas sākuma pie parlamenta ēkas tika izvietotas policijas specvienības.

Saakašvili aicinājis atbalstītājus mobilizēties pret Ivanišvili, kas savulaik izveidoja šobrīd Gruzijā valdošo partiju "Gruzijas sapnis" un tiek uzskatīts par galveno lēmumu pieņēmēju valstī.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Saakašvili atkal ieradās Gruzijā 1.oktobrī pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā un tika aizturēts.

Viņš atrodas Rustavi pilsētas cietumā.

2018.gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām, un pēc aizturēšanas pieteicis badastreiku.

Tagad pret viņu ierosināta arī krimināllieta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.