Polijas prezidents aicina ES uz konkrētu rīcību, lai apturētu Baltkrievijas organizēto migrantu plūsmu

© la.lv

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien vizītē Kiprā aicinājis Eiropas Savienību (ES) uz konkrētu rīcību, lai apturētu Baltkrievijas organizēto nelegālo migrantu plūsmu uz Poliju.

Duda neminēja, par kādu tieši rīcību ir runa, bet norādīja, ka cer uz lielāku palīdzību, nekā pašreiz sniedz ES Robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex".

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Polija un Eiropas Savienība apsūdzējušas Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polija ir nosūtījusi tūkstošiem karavīru uz savu robežu ar Baltkrieviju, uzcēlusi dzeloņstiepļu žogu un izsludinājusi ārkārtējo stāvokli uz šīs robežas, tostarp aizliedzot arī žurnālistiem un labdarības organizāciju darbiniekiem atrasties pierobežas zonā.

Duda uzsvēra - Polija cenšas novērst, ka šī situācija pāraug kontinenta mēroga krīzē un ES valstis var būt drošas, ka Varšava aizsargās ES ārējo robežu.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska trešdien brīdināja par humāno katastrofu, ko rada Baltkrievijas režīms, veicinot masveida nelegālo migrāciju uz ES.

Kipras prezidents Niks Anastasiads izteicās, ka ES ir vienota savā nosodījumā par migrantu pārvēršanu politiskā instrumentā, un aicināja vērsties pret valstīm, kas to dara.

Kipras valdība ir apsūdzējusi Turciju par migrantu virzīšanu uz Kipru caur Ziemeļkipru.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju.

Pašlaik Ziemeļkipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika faktiski pilnībā ir atkarīga no Ankaras ekonomiskā atbalsta.

  • P