Austrijas valdošās partijas birojos veikta kratīšana

© facebook.com

Austrijas valdošā Tautas partija (OeVP) trešdien pavēstīja, ka prokuratūra tās birojos trešdienas rītā sarīkojusi kratīšanas, savukārt vietējie mediji vēsta, ka arī kanclera birojā notikusi kratīšana.

OeVP ģenerālsekretāra vietniece Gabija Švarca apstiprināja ziņas par prokuratūras darbībām.

Kratīšanas tiek veiktas "izrādīšanās pēc", skaidroja Švarca, piebilstot, ka "apsūdzības ir par notikumiem, kas ir pat piecus gadus seni".

Kā vēsta laikraksts "Die Presse", kratīšanas notikušas arī kanclera birojā, un tās veiktas saistībā ar vairākiem kanclera Sebastiāna Kurca darbiniekiem.

Laikraksts norāda, ka kratīšanas ir lietā par iespējamu korupciju saistībā ar reklāmām un sabiedriskās domas aptaujām laikrakstā "Österreich".

Arī Kurcs tiek turēts aizdomās, ka bijis līdzatbildīgs par šiem pārkāpumiem, norāda "Die Presse".

OeVP pārstāvošais finanšu ministrs Gernots Blimels sacīja, ka arī viņa ministrijā notikusi kratīšana, bet tā nav saistīta ar viņu personīgi vai viņa laiku ministra amatā.

Kurcs sāka otro termiņu kanclera amatā 2020.gada janvārī, vadot koalīciju ar Zaļo partiju.

Viņa iepriekšējā valdība - koalīcija ar nacionālkonservatīvo Brīvības partiju (FPOe) - izjuka 2019.gada maijā tā dētā Ivisas geitas korupcijas skandāla rezultātā.

Bijušais FPÖ priekšsēdētājs Heincs Kristiāns Štrahe bija uzfilmēts Ivisas salā, Spānijā, piedāvājot, kā šķiet, valsts kontraktus apmaiņā pret kampaņu, kas nāktu par labu FPOe.

Tika uzsākta vērienīga izmeklēšana par iespējamu korupciju Austrijas politikā.

Izmeklētāju intereses lokā nonāca arī vairāki augsta ranga OeVP biedri, arī Blimels.

Izmeklēšana notiek arī saistība ar Kurcu, pastāvot aizdomām, ka viņš sniedzis nepatiesas liecības parlamenta pretkorupcijas komisijai. Apsūdzības viņam nav izvirzītas.

Svarīgākais