Samoa salās spēcīgā zemestrīcē un cunami gājuši bojā vismaz 36 cilvēki

Klusā okeāna salas Samoa un Amerikāņu Samoa skārusi spēcīga zemestrīce un tās izraisīts postošs cunami, kas prasījis vismaz 36 cilvēku dzīvības un ievainoti simtiem un tiek prognozēts ievērojams upuru skaits pieaugums, paziņoja amatpersonas.

ASV prezidents Baraks Obama pasludinājis Amerikāņu Samoa, kas ir ASV teritorija, par katastrofas zonu un devis rīkojumu federālajam palīdzības dienestam palīdzēt atjaunošanas darbos.

Apstiprināta 22 cilvēku bojāeja Amerikāņu Samoa un 14 Samoa un pienāk ziņas par daudziem pazudušajiem pēc 8,0 balles spēcīgās zemestrīces un tās izraisītā cunami.

"Mums ir apstiprināti 22 bojāgājušie un to skaits varētu būt daudz lielāks," sacīja iekšzemes drošības direktors Amerikāņu Samoa Maikls Sala. "Varētu paiet nedēļa, pirms mēs apzināsim pilnu mērogu."

Amerikāņu Samoa austrumu daļa palikusi nez elektrības un ūdens piegādes pēc postošās zemestrīces, kas salas skāra plkst.6.48 (otrdien plkst.20.48 pēc Latvijas laika).

Lielāko daļu postījumu nodarījusi aptuveni 7,5 metrus augstā ūdens siena, kas skārusi krastu 20 minūtes pēc pazemes grūdiena, sagraujot ciemus piekrastes zonā.

Jaunzēlandes valdība paziņoja, ka pastāv nopietnas bažas par kaimiņos esošo Tongu, kuras ziemeļu piekrasti skāris četrus metrus augsts vilnis. Tongas amatpersonas pavēstīja, ka pastāv bažas par piecu cilvēku bojāeju.

Samoa premjerministra vietnieks pavēstīja, ka cunami nopostījis ārvalstu tūristu iecienītos kūrortus.

Misa Telefoni informēja, ka tūristiem un iedzīvotājiem bija maz laika sagatavoties nāvējošajiem viļņiem.

Pēc viņa teiktā, cunami smagi cietuši valsts vispopulārākie kūrorti "Sinalei Reef Resort" un "Coconuts Beach Resort" pie galvenās Upolu salas rietumu krastiem.

Apstiprināta vienas austrālietes nāve un vēl seši pazuduši, kā arī gājuši bojā trīs dienvidkorejieši un viens pazudis.

Klusā okeāna cunami brīdinājuma centrs sākumā izsludināja brīdinājumu par cunami visā Klusajā okeānā, taču vēlāk to atsauca, norādot, ka mazi cunami viļņi varētu sasniegt Havaju salas, kuri tomēr varētu būt bīstami peldētājiem un laivām.

Amerikāņu Samoa un Samoa īsi pēc tam, kad vietējā radio tika izsludināts brīdinājums par cunami, milzīgi viļņi sāka velties Amerikāņu Samoa galvaspilsētā Pagopago, ciemos un kūrortos salu dienvidu piekrastēs.

Tiek saņemtas ziņas par ciemiem, kur jūra applūdinājusi lielāko daļu māju. Cunami izmetuši krastā ļoti daudz smilšu, tāpēc daļa upuru varētu būt aprakti.

Svarīgākais