Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas labākā filmēšanas vieta - klosteris Lietuvā

© viator.com

Pažaisles klosteris, kas atrodas Lietuvā, netālu no Kauņas, saņēmis bezpeļņas apvienības "Eiropas filmu komisiju tīkls" (EUFCN) balvu kā Eiropas labākā filmēšanas vieta, paziņojis nodibinājums "Kaunas IN".

Pažaisle izpelnījusies šo godalgu starp vairēkiem desmitiem pretendentu, jo 2018.gada novembrī tur uzņemta ASV televīzijas kanālam HBO paredzētā vēsturiskā drāma "Katrīna Lielā", kurā galveno lomu atveidoja britu aktrise Helēna Mirrena.

Klostera teritorijā, pie ieejas Liepu alejā un kariešu laukumā un pie viesnīcas "Monte Pacis" izkārtas īpašas plāksnes, kas atgādinās par šo apbalvojumu.

Pažaisles baznīcas un klostera komplekss pie Kauņas tiek dēvēts par Lietuvas XVII gadsimta baroka pērli.

Būvēt majestātisko svētnīcu Kauņas nomalē, kur tolaik vēl bija nomaļš mežs, nolēma Lietuvas dižkunigaitijas kanclers Kristups Zigmants Pacs. Nelielam ticīgo lokam paredzētais klosteris kopumā izmaksāja astoņus miljonus auksinu, bet dibinātāja ne visai izprotamie motīvi tūlīt tika apvīti ar dažādiem nostāstiem.

Bija cilvēki, kas stāstīja, ka ar sakrālā kompleksa būvniecību Pacs mēģinājis izpirkt savu vainu par jaunas meitenes izvarošanu šajā apkaimē. Citi sprieda, ka augstmanis klosteri uzcēlis, cenšoties atbrīvoties no velniem, kas apsēduši Pažaisles kalnu. Neskatoties uz baumām, Pacs klostera celtniecībai veltīja visu savu uzmanību. Tā kā pats bija studējis un daudz ceļojis Itālijā, arhitektus un fresku gleznotājus ataicināja tieši no turienes.